Sorsfordítók / Youtube
Kultúra

Semmelweisről, Görgei Artúrról, Salkaházi Sáráról, Kossuth Zsuzsannáról és Placid atyáról készült kisfilmeket mutatott be a NÖRI

A három-négy perces anyagokkal a diákokat célozzák.

Középiskolásoknak szóló különleges kisfilmsorozatot mutatott be a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kedden: a három-négy perces, Sorsfordítók címet viselő animációs alkotások embertársaikért és hazájuk védelme érdekében kiálló magyar hősöket mutatnak be a diákoknak – írja az MTI.

A kisfilmeken keresztül az anyák megmentőjeként ismertté vált Semmelweis Ignác, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábori kórházainak főápolója, Kossuth Zsuzsanna, a vészkorszak idején üldözött embereket mentő Salkaházi Sára, a hosszú időn keresztül igaztalanul árulónak tartott 1848-49-es honvédtábornok, Görgei Artúr és a Gulagon tíz évig raboskodó Olofsson Placid atya életútját és tevékenységét ismerhetik meg a diákok.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a Piarista Rend Magyar Tartományának székházában zajlott keddi bemutatón kiemelte:

Rengeteg olyan hős él köztünk, akinek az életében volt egy olyan fordulópont, amikor a könnyebb utat választhatta volna, ehelyett azonban a krisztusi példát követve embertársaiért életét, biztonságát, egzisztenciáját áldozta.

Valójában ők viszik előre a világot – fogalmazott a főigazgató, hozzátéve, hogy a videók alkalmat teremtenek arra, hogy a diákok tanáraikkal ezekről a sokszor nehéz morális helyzetekről beszélgetni tudjanak a tanórákon vagy akár azokon kívül.

Az animációs alkotások révén megpróbálják a fiatalokat saját nyelvükön megszólítani és figyelmüket megragadni, hogy kíváncsiság ébredjen bennük a történelmi személyiségek iránt – mutatott rá Móczár, aki arról is beszélt, hogy a sorozatot folytatni szeretnék, a következő öt bemutatandó nemzeti hőst is elsősorban a XIX. és XX. századból szeretnék kiválasztani:

közöttük a tervek szerint lesz vadászpilóta, háborús embermentő hős és arisztokrata származású, felvidéki magyar politikus is.

A kisfilmek készítése során kollázstechnikát alkalmaztak – mondta el Burus Botond, az animációkat készítő Salt Communications art directora, hozzátéve, hogy a kollázs alkalmas arra, hogy absztrakt fogalmakat, gondolatokat vagy akár érzelmeket egy-egy szimbolikus motívumba sűrítve, némi humorral jelenítsen meg.

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 nyarán indította el a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programot, amelynek egyik célja, hogy segítse a fiatalokat, különösen a 12-18 éves korosztályt a nemzeti múlt megismerésében, a hazához való kötődés erősítésében. Emellett olyan hasznos eszközökkel igyekeznek támogatni a pedagógusokat, amelyek gazdagíthatják, valóban élményalapúvá tehetik az oktatást.

A sorozat első öt epizódját a Sorsfordítók YouTube-csatornáján, itt lehet megnézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!