Kultúra

Chilében ismertté vált salgótarjáni művész festménye került a nógrádi városba

Dornyay Béla Múzeum
Dornyay Béla Múzeum
Cseney Vuchetich László neve itthon nem igazán ismert.

A salgótarjáni születésű, de életének jelentős részét Chilében töltő festőművész, Cseney Vuchetich László egyik képét adományozta a nógrádi város Dornyay Béla Múzeumának az alkotó családja. Az átadási ünnepséget szerdán tartották – írja az MTI.

Az 1944-ben készült olajfestmény a festő feleségét, Cseh Kontha Rózát ábrázolja, címe pedig Budapesti lány.

A dél-amerikai országban Cseney Ladislau néven ismertté vált művész 1905-ben született Salgótarjánban. 1930-ban utazott először Chilébe, nászútra, majd feleségével 1952-ben kapta meg az állampolgárságot.

Camilo Sanhueza, a Chilei Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: országában könyv készül az negyvenes években ott Cseney Lászlóval együtt letelepedő magyar művészekről. A diplomata, aki műgyűjtő is, hozzátette: van néhány alkotása a művésztől, aki számos díjat nyert a dél-amerikai országban.

Fekete Zsolt, Salgótarján ellenzéki polgármestere közölte: a festményt tavasszal vették át, az elmúlt hetekben pedig restaurálták és új keretet is kapott.

Cseney a magyar képzőművészet jeles képviselője, akinek munkássága többnyire dél-amerikai tájakon, a Csendes-óceán partján teljesedett ki. Munkáinak elsődleges értékét és minőségét a közlemény szerint az őszinteség adja. A férfi egyike volt azoknak a magyar művészeknek, akik jelentősen hozzájárultak a művészet fejlődéséhez és intézményesítéséhez Chilében, sőt, fontos szerepet töltött be olyan festők tanításában is, akik közül páran máig meghatározói a chilei művészvilágnak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik