Kultúra

Rekordáron, egymilliárd dollárért kelhet el a Queen zenei katalógusa

JEAN-CLAUDE COUTAUSSE / AFP
JEAN-CLAUDE COUTAUSSE / AFP

Amennyiben sikerül nyélbe ütni az üzletet, minden idők legdrágábban eladott zenei életműve lehet a Queené: a CNN belsős információi szerint hamarosan eladják a zenekar zenei katalógusát, ráadásul döbbenetes összegekről tárgyalnak a felek, egymilliárd dollárnál, azaz nagyjából 346 milliárd forintnál is több pénz cserélhet gazdát. A forrás azt is megerősítette, hogy a megegyezés már a küszöbön van, egy hónapon belül lebonyolíthatják a tranzakciót.

A zenei katalógus észak-amerikai jogai jelenleg a Disney Music Group tulajdonában vannak, velük tárgyal a Universal Music Group, amely a teljes Queen-életművet szeretné megvásárolni. A CNN mellett a Music Business Worldwide is olyan információkkal rendelkezik, hogy még a nyár vége előtt lezárulhat az akvizíció, az ő egyik forrásuk szerint akár 1,1 milliárd dollárig is felmehet az ár. A Disney zenei részlegének szóvivője egyelőre cáfolta, hogy eladási szándékaik lennének.

Az utóbbi években bevett szokás lett, hogy teljes zenei életművek jogai cserélnek gazdát, így történt David Bowie, Bob Dylan, Justin Bieber és Sting zenei katalógusa esetében is. A rekordot Bruce Springsteen tartja, aki 500 millió dollárért adott túl dalainak jogain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik