Kultúra

Meghalt Peter Simonischek osztrák színész, a Toni Erdmann sztárja

Stefanie LOOS / AFP
Stefanie LOOS / AFP

Hetvenhat éves korában meghalt Peter Simonischek osztrák színész, a több tucat díjjal jutalmazott Toni Erdmann sztárja – erősítette meg a médiaértesüléseket a bécsi Burgtheater. A színész rövid, súlyos lefolyású betegség következtében hunyt el keddre virradóra bécsi otthonában, családja körében.

A színész 1946-ban született Grazban, édesapja orvost akart belőle csinálni, ő azonban mérnöki főiskolára jelentkezett, majd párhuzamosan egy fogtechnikusi képzésbe is belekezdett, hogy aztán a grazi művészeti egyetemen kössön ki színésznövendékként. Hosszú karrierje alatt minden fontos szerepet eljátszott a német nyelvterületen, elsősorban a színházi világ ünnepelt arca volt. 1999-től a Burgtheater állandó tagja, 2019-től tiszteletbeli tagja volt. A nemzetközi áttörésre egészen 69 éves koráig kellett várnia, akkor kapta meg a Toni Erdmann című film egyik főszerepét. A 2016-os cannes-i filmfesztiválon okozott is hatalmas botrányt, amikor a kritikusok által az egekig magasztalt film betonbiztos esélyesként nem kapta meg a fesztivál fődíját a Nemes Jeles Lászlót is a soraiban tudó zsűritől. Ettől függetlenül a filmet Oscar-díjra is jelöltek a legjobb nemzetközi film kategóriában, és ugyan végül azt sem nyerte meg, összesen 59 filmdíjat zsebelt be. Simonischek 2002 és 2009 között játszotta Hugo von Hofmannsthal Akárki című darajának főszerepét, több mint száz alkalommal, vagyis mindenki másnál többször alakította a gazdag embert, akit a halál lassan, de biztosan elragad.

Simonischek volt az, aki a Toni Erdmann-beli szereplőtársával, Sandra Hüllerrel együtt átadták 2017-ben a legjobb színésznőként díjazott Borbély Alexandrának az Európai Filmdíjat. 

KOMPLIZEN FILM / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP Peter Simonischek a Toni Erdmannban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik