Kultúra

Jakab Juli is kiakadt a Filmintézetre Buda Flóra Anna Arany Pálmát nyert filmje kapcsán

Patricia DE MELO MOREIRA / AFP
Patricia DE MELO MOREIRA / AFP
Ami nem magyar, hanem francia.

Szombat este a magyar filmes szcéna újabb komoly fesztiváldíjnak örülhetett: Buda Flóra Anna 27 című rövidfilmje ugyanis Arany Pálmát nyert a Cannes-i Filmfesztiválon – írtuk meg akkor, majd arról is beszámoltunk, hogy a Filmintézet rövidesen „óriási gratulációt” küldött a rendezőnek, noha a munka támogatását korábban háromszor is visszautasították.

A tizennégy perces alkotás, illetve a születési körülményei kapcsán most a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a Napszállta, a Saul fia, illetve a Legjobb tudomásom szerint színésznőjeként ismertté vált, forgatókönyvíróként is jegyzett Jakab Juli is kifejtette a gondolatait:

Tegnap este Cannes-ban a legjobb rövidfilm egy francia animáció lett. Pedig a szerzője és a fő alkotói magyarok, de úgy alakult, hogy itthon többszörösen nem tartották támogatásra méltónak. Alakul ez így mostanában elég következetesen, és őszintén szólva azt gondolom: csak így tovább! Sokkal idegesítőbb lenne, ha okkal osztrigáznátok a Riviérán, srácok, ha több közötök lenne a filmművészethez, mint egymás vállának körbeveregetése. Közben majd elkészülnek ezek a francia, szlovák, ilyen-olyan gyártású filmek, amelyek miatt kicsit mégis érdemes lesz emlékezni a magyar filmtörténetnek erre az időszakára is.

– írta.

A teljes poszt itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik