Kultúra

Szobrot kapott Budán Tamási Áron, aki Kövér László szerint a magyar irodalom székely realista táltosa volt

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila
A művet a munkácsi gyökerű Matl Péter készítette.

Felvatták pénteken a Kossuth-díjas székely magyar író első egészalakos köztéri szobrát – az ünnepségen Kövér László, a magyar irodalom székely realista táltosának nevezte Tamási Áront Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kossuth-díjas székely magyar író első egészalakos köztéri szobrának pénteki avatásán, Budapesten – írja az MTI.

A házelnök arról beszélt: szerinte méltó és igazságos, hogy az író 1966-ban bekövetkezett halála évfordulóján kap szobrot Budapesten, majd hozzátette:

Tamási igazságai azért váltak örök igazságokká, mert aranyfedezetük a valóságban, a nemzeti hűségben és az írástudói felelősségben, jellemben rejlik. Tamási Áron a XX. században így és ezért hozhatta vissza a pezsgő székely életerőt a magyar irodalomba.

Kövér ezután így folytatta: nem véletlen, hogy az egykori táltosok emlékét leginkább a székely népmesék őrizték meg, ezért az sem lehet véletlen, hogy Tamási Áron éppen Székelyföld szívében, Farkaslakán született.

Kellett, hogy legyen elhivatottsága, hogy a betűvetés eszközével óvja népét, szülőföldjét, és ébresztgesse a Gondviselést

– hangsúlyozta, majd kijelentette:

az író olyan korban élt és alkotott, amelyben a székelyek és magyarok igazsága nem volt sem kimondható, sem elhallgatható. Az ebből az ellentmondásból fakadó drámaiság tetten érhető életművén, amely a létfeszültséget székely derűvel tette elviselhetővé.

MTI/Kovács Attila Matl Péter szobrászmûvész (j2), Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j), Erõs Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke (j3), Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója (b2) és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

Kövér szerint Tamási Áronnak életében három nagy próbatételt kellett kiállnia, mindhárom feladat emberpróbáló volt: 1918-ban farkasszemet kellett néznie a halállal, 1937-ben az etnikai kirekesztéssel fenyegető romániai fasizmussal, 1956-ban pedig az ideológiai kirekesztést hirdető „nemzetáruló magyarországi kommunistákkal”, de mindhárom esetben – emberként, magyarként és írástudóként – erkölcsileg ő került ki győztesen a szembenézésből.

A politikus felidézte: 1937-ben az író arról beszélt, hogy Európában negyvenmillió ember élt kisebbségi sorsban. A házelnök úgy véli, ma ötvenmillió európai ember él nemzeti kisebbségi sorsban, napjainkban az európai többségi nemzetek identitását és emberi méltóságát is hasonló veszélyek fenyegetik, mint a nemzeti kisebbségekét, hiszen az elmúlt száz évben gyakran a többségi nemzetek akarták elidegeníteni a szülőföldjüktől a nemzeti kisebbségeket.

Napjainkra már ott tartunk, hogy transznacionális hatalmak már az európai nemzeti többségeket is otthontalanná akarják tenni

– emelte be a beszédbe a kormány egyik kedvenc lózungját.

A házelnök felidézte, hogy Tamási Áron 1956 decemberében Gond és hitvallás címmel fogalmazta meg a korabeli írótársadalom erkölcsi és politikai állásfoglalását. E szerint a politika vezetőit meg kell győzni arról, hogy a politika nem lehet öncélú, hanem csak eszköz “a nép üdvére”, hiszen a magyarság vágya a nemzeti függetlenség és a társadalmi rend demokratikus felépítése.

Kövér László beszélt arról is, hogy az otthonosság magyar létparancsát megfogalmazó székely író szobrát a korábban számos érdekes művel előálló Matl Péter szobrászművész faragta meg, akinek

kárpátaljai szülőföldjét napjainkban leginkább szorongatja az otthontalanság réme a Kárpát-medencében,

majd köszönetet mondott a szobrásznak, Kárpátaljának pedig kitartást kívánt.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Iskola bejárata mellett, a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában elhelyezett szobor kapcsán a XII. kerület polgármestere, Pokorni Zoltán is beszédet mondott, aki arra emlékeztetett, hogy az irodalmár ezeken az utcákon járt, miután Magyarországra menekült az ostrom idején. Előbb a Stromfeld Aurél utcában, Bajor Gizi villájában kapott helyet néhány hónapra, majd 1945 után az Alkotás utcában talált otthonra, ahol haláláig élt.

A szobrot Kövér László és Pokorni Zoltán mellett Csiba Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója leplezte le, majd a katolikus, az evangélikus, a református, illetve az unitárius egyház képviselői is megáldották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik