Kultúra

Végveszélybe kerültek a független színházak, a kormány szerint Karácsony a hibás

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
Alig néhány millióhoz jutnak, ami csak a számlák kiegyenlítésére, illetve a csendes bezárásra lesz elég.

A hvg.hu-nak nem válaszolt a kormány, a pártlapban üzente meg, mi lesz a független színházakkal – ezzel a címmel jelent meg szombaton egy cikk a HVG-n, ami annak korábbi, független színházak kivéreztetéséről szóló cikkére adott állami reakciót tette közzé.

Az ötven-hatvan magyar független színházi társulat, illetve befogadószínház forráshiány miatti eltűnéséhez vezető kormányintézkedések kapcsán a Magyar Nemzetben tűnt fel egy minisztériumi reakció, ami szerint valóban azt az összeget fogják átutalni a társulatoknak, ami a HVG-nek korábban nyilatkozó szakemberek szerint legfeljebb arra lesz elég,

hogy az évad végéig a társulatok kifizessék tartozásaikat, majd csendben megszűnjenek.

A budapesti székhelyű, független színházi és tánctársulatok, befogadó színházak és forgalmazók működési támogatása évek óta lényegében változatlan volt – írja a lap, a rezsiárak elszállása és az infláció miatt a szakma azonban korábban jelezte, ennél több pénzre lenne szükségük a túléléshez.

Ennek ellenére a társulatok éves működését fedezni hivatott pályázat végül

egy, még a korábbinál is 41 százalékkal alacsonyabb keretösszegről jelent meg, így a pályázatokat értékelni felkért kuratórium egy akcióval tiltakozott: nem a valós keretösszegről, hanem a 41 százalékos elvonás előtti összeg szétosztásáról döntött.

A minisztérium a HVG-nek azóta sem jelezte, hogyan kezeli a fővárosi önkormányzat által is támogatott döntést, a most kiadott reakció, illetve az összegeket is tartalmazó lista alapján azonban egyértelmű, hogy

végül elfogadták a kuratórium döntéseit, a támogatási összegekből azonban lecsípett egy tekintélyes részt – a befogadó színházaktól és forgalmazóktól valamivel kevesebbet, a társulatoktól pedig valamivel többet.

A Magyar Nemzet szerint a probléma gyökere nem a kormány által eszközölt kétszázmilliós elvonás, hanem Karácsony Gergely fővárosi önkormányzata, ami

törvénytelen helyzetet idézett elő, ezzel pedig problémák lavináját indította el.

A cikk szerint a kultúra támogatása, illetve a magyar kultúra védelme létfontosságú, így ennek érdekében további egyeztetések várhatók, bár a HVG.hu által megkérdezett szakmabeliek erre nem látnak precedenst:  a független színházi szövetségek próbálkozásaik ellenére sem tudtak találkozni Csák János miniszterrel, az államtitkároktól pedig válaszokat sem kaptak a feltett kérdéseikre.

A társulatok egy része végül mindössze 2-4 millió forintot kapott, a kiemelt műhelynek számító Pintér Béla és Társulata pedig 14,4 millióhoz jut – ezeket az összegeket a különböző helyek jórészt már előre elköltötték ahhoz, hogy január óta működni tudjanak, így ha kézhez kapják az ígért támogatásokat, már csak a számlák kiegyenlítésére, illetve a bezárásra lesz lehetőségük.

 

Kiemelt képünkön: Pintér Béla Jubileumi beszélgetések című színművének próbája a Fészek Művészklubban, 2019. január 12-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik