Kultúra

Majdnem száz év késéssel vittek vissza egy könyvet egy kaliforniai könyvtárba

Kilencvenhat évvel a kölcsönzési határidő lejárta után vittek vissza egy történelemkönyvet a kaliforniai St. Helena helyi könyvtárába, mégsem lett belőle bírság. Benson Lossing amerikai történész, a History of the United States (Az Egyesült Államok története) című, 1881-ben kiadott könyvét a könyvtár nyilvántartása szerint 1927. február 21-én kellett volna visszavinni, ám mindez majdnem egy évszázaddal később valósult csak meg. Nemrég ugyanis egy férfi sétált be a könyvtár recepciójára a könyvvel, majd távozott anélkül, hogy nevét, adatait és mindenekelőtt a könyv elmúlt száz évének rejtélyét felfedte volna. A Washington Post kiderítette, hogy az illetőt Jim Perrynek hívják, és a családi holmik közt, egy dobozban találta meg a könyvet. Úgy véli, hogy felesége nagyapja kölcsönözhette ki a kötetet, majd elfelejtette visszavinni.

A könyvtárban leadott kötet hamar az intézmény igazgatója elé került, aki szerint vélhetően a könyvtár eredeti gyűjteményébe tartozhat, egyúttal ez lehet a fennmaradt könyvállományuk egyik legrégebbi kötete. A történelemkönyv kissé megviselt állapotban van, a lapjai megfakultak, így restaurálásra szorul majd, jelenleg azonban kiállították a könyvtárban. A sztorit felkapta a helyi média, így jutott el a híre Perryhez is, akinek egészen addig fogalma sem volt, hogy mit talált, ám ezt követően vette fel a kapcsolatot az igazgatóval, aki megköszönte neki a kötet visszaszolgáltatását.

A férfi találatát szerencsére nem jutalmazták bírsággal ugyanis 2019-ben a könyvtár eltörölte a késedelmi díjat. Ha azonban az azelőtti díjszabás lenne érvényes (5 cent naponta), akkor 1756 dolláros tartozát jött volna össze 96 év alatt, azaz 606 ezer forintot kellett volna kifizetnie.

Bár jelentős késedelemnek hangzik, a Guinness-rekordert meg sem közelíti, azt ugyanis egy németül írt történelemkönyv tartja, amelyet 287 év után vittek vissza egy cambridge-i könyvtárba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik