Kultúra

A tatai Platán lett az év étterme

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Idén taroltak a vidéki helyek a hazai gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi – Dining Guide Év Étterme Gálán.

Az idei év legjobb éttermét Tatán kell keresni, a Dining Guide ugyanis a Platán Gourmet Éttermet választotta idén a legjobbnak. Az év legjobb alternatív vendéglátóhelye szintén egy vidéki étterem, a miskolci Il BAFFO by Avalon lett. A legjobb séfnek Szulló Szabinát és Széll Tamást választották, Zsidai Ilona pedig életműdíjat kapott a gasztrogálán.

A Platánt 2021-ben már díjazták a legjobb vidéki étteremként, tavaly pedig a top 10+2-es listára fért fel. Az éttermet irányító séf, Pesti István az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét, 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott, mellyel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi. Ezt nagyra értékelve a Platán Gourmet 2022-2023-ban mutatott kiemelkedő teljesítménye alapján nyerte el a Dining Guide fődíját.

Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai

– mesél a kiválasztási folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. A Dining Guide tesztelői professzionális módon, precízen értékelték a magyar éttermek teljesítményét, annak köszönhetően, hogy az elmúlt években folyamatosan követik a változásokat, a magyar éttermek evolúcióját. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így személyében egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehette igénybe a Dining Guide csapata, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10 000 étterem munkáját mérte fel, és ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett. „A 2022 májusában megjelent Audi-Dining Guide Étteremkalauz első tíz helyét elfoglaló étteremből a fél évvel később megjelenő Michelin Guide kilenc éttermet Michelin-csillaggal jutalmazott. Nagyon óvatosan próbálok fogalmazni, de én úgy látom, hogy a mi top 100-as listánk eredményei kerültek a Michelin Guide kiadványába. Audi-Dining Guide Étteremkalauz mindig négy-öt hónappal megelőzi a Michelin Guide kiadványát és számunkra nagyon megtisztelő, hogy később a Michelin is a mi általunk megállapítottakkal ért egyet. Jelenleg a Dining Guide listái segítik az ő eligazodásukat ezen a területen, egyszerűen azért, mert nincs is más ilyen kiadványa az országnak – idézi a közlemény Herczeg Zoltánt.

Idén először a Dining Guide a szállodákat is tesztelte, amelynek élén a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest végzett. Az UNESCO-világörökség részét képező neobarokk műremek évekig tartó műemléki felújításon esett át, mely olyan kiválóan sikerült, hogy a luxusszálloda a megnyitását követően 2021-ben a rangos Gold Key Awards for Excellence in Hospitality Design versenyen a Legjobb Luxus Szálloda és a Legjobb Luxus Vendégszoba kategóriákban is győzött. A hotel vendéglátóhelyei a világhírű étteremlánc, a Spago by Wolfgang Puck budapesti étterme, a Matild Café & Cabaret, Európa egyik történelmi kávéháza, valamint a páratlan panorámájú The Duchess italbár.

Dining Guide Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest.

Idén nagyobb fókusz került az alternatív vendéglátóhelyek tesztelésére:

Úgy látjuk, hogy a hétköznapi »comfort« gasztronómia mára már erőteljesebben van jelen az életünkben. Az idei évben a Wolt támogatásával nagyobb lehetőségünk volt az alternatív vendéglátóhelyekre még inkább fókuszálni. A pandémia időszakában jelentősen megnőtt az éttermek ételkiszállítása, és ez nagy fejlődési potenciált jelentett a mindennapokat érintő gasztronómiai szolgáltatások fejlődésére. Sok jó színvonalon teljesítő résztvevő van jelen a piacon. Ezek a helyek nem a csúcsgasztronómiát reprezentálják, hanem a korrektül elkészített jó minőségű ételeket várjuk el tőlük.

– magyarázta Herczeg.

Az Év Alternatív Vendéglátóhelye idén a miskolci Il Baffo by Avalon lett, mely nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához. A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunch-ok választékával vetekszik, a kínálat széles skálán mozog.

Díjazottak:

Az Év Étterme Díj: Platán Gourmet Étterem

Szigetváry Zsolt / MTI Tatai Platán Gourmet étterem

Különdíjak:

  • Az Év Cukrászdája Díj / Málna The Pastry Shop
  • Az Év Szervizembere Díj / Németh Gergely / FELIX Kitchen&Bar
  • Az Év Séfje / Szulló Szabina & Széll Tamás
  • Az Év Ifjú Séftehetsége / Dalnoki Bence
  • Az Év Szerethető Étterme / Casa Christra Étterem
  • Az Év Innovatív Konyhája / 42 Restaurant
  • Az Év Szállodája / Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest
  • Dining Guide Életműdíj / Zsidai Ilona
  • Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Il BAFFO by Avalon
  • Az Év Sommelier-je Díj / Becker Gábor / KOLLÁZS – Brasserie & Bar
  • Az Év Borválasztéka Díj / BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem
  • Restaurant Best Of The Best / Stand
  • Pastry Shop Best Of The Best / Mihályi Patisserie

TOP10+2 Étterem:

  • Platán Gourmet Étterem
  • Salt Budapest
  • Rumour by Rácz Jenő
  • Babel Budapesten
  • 42 Restaurant & Bar
  • Costes Downtown
  • Essência Restaurant
  • Costes Restaurant
  • Borkonyha Étteremkalauz
  • Spago by Wolfgang Puck
  • Mák Restaurant
  • Onyx műhely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik