Kultúra

Szörényi Levente már nem kap kozmikus segítséget a zenéléshez

Birton Szabolcs
Birton Szabolcs

Mindent a zenének rendel alá, ahhoz viszont már nem segítséget a kozmikus szférából. Így nem tudja felhozni magát – magyarázta Szörényi Levente Veiszer Alindának, miért vonult vissza az aktív zenéléstől.

A beszélgetésen, amelyet a műsor előfizetői ezen a linken nézhetnek meg, a Telex szemléje szerint az István, a király került szóba a legtöbbször. Szörényi szerint a Bródy Jánossal közösen írt rockoperájuk ellenáll a direkt aktuálpolitikai értelmezéseknek, mert „megkarcolhatatlan”. Annak idején pedig a Kádár-rendszer legfőbb kultúrpolitikusa, Aczél György is zseniálisnak nevezte. Mindazonáltal Szörényi nem tartja megalapozottnak azokat a véleményeket, amelyek szerint ebben a darabban már a közeledő rendszerváltásról spekuláltak volna áthallásos módon – „gondolt a fene” 1983-ban a rendszerváltásban, fogalmazott az interjúban.

Régi zenésztársát, Bródyt ezúttal bozótharcosnak és ideologistának nevezte, aki Szörényi szerint addig folytatja a zenélést, ameddig csak bírja. Ő viszont már tehetségkutatók zsűrijébe sem menne el, nem is hívják. 

Az interjúban azt is elmondta, továbbra is szponzorálja a magyar őstörténet emlékei után kutató ásatásokat a Pilisben, noha az eredményekkel kapcsolatos várakozásairól nem beszélt. A nyugati hatalmakkal való történelmi konfliktusainkról úgy fogalmazott:

A hőn áhított Nyugat, ahová a szovjet időkben is szerettünk volna tartozni, soha nem bánt velünk kesztyűs kézzel. 1100 éve ezzel küzdünk. Ha nem tagozódunk be, akkor megálljatok! És ez a pozsonyi csatával kezdődött.

Kapcsolódó
Nagyon távol vagy már, azt hiszem – így hasította szét a Szörényi-Bródy párost a rendszerváltás
Bródy János és Szörényi Levente kilencvenes évek elején kialakult viszálya emblematikus példája annak, hogy a demokrácia szabad levegője adott esetben milyen mérgezően tudott hatni az emberi kapcsolatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik