Kultúra

Meghalt Helmut Berger, a Keresztapa egykori színésze

George Pimentel/WireImage
George Pimentel/WireImage
Hetvennyolc éves volt.

Néhány nappal hetvenkilencedik születésnapja előtt, csütörtök hajnalban salzburgi otthonában elhunyt Helmut Berger osztrák színész, a hatvanas és hetvenes évek egyik népszerű művésze.

A pályáját reklámfilmekkel indító férfit néhány kisebb filmszerep után későbbi élettársa, Luchino Visconti emelte a filmvilág csúcsára, aki előbb Boszorkányok című filmjében (1966) juttatta kisebb szerephez, majd az Elátkozottak (1969), illetve a Ludwig (1972) főszerepét is neki adta.

A Vittorio De Sica munkáiban, illetve Dallamano Dorian Gray-ében is feltűnő, II. Lajos bajor király bőrét kétszer is felöltő Berger a hetvenes évek végén a mozit a tévéképernyőkre cserélte. A Keresztapa harmadik részében (1990), illetve a 2014-es Saint Laurent-ben még nagyot villantott a világ mozijaiban, 1992-ben pedig Madonna Erotica című dalában volt látható, pályája utolsó évtizedei azonban már nem a zajos sikerekről szóltak.

A biszexualitását nyíltan vállaló, modellek és zenészek mellett korábban Mick és Bianca Jaggerrel is viszonyt folytató Berger hetvenes évei derekán egyre sokasodó egészségügyi problémái miatt vonult vissza, halála azonban mégis váratlanul érte a körülötte lévőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik