Kultúra

Előbb zombiként, majd maszkban ábrázolták a koppenhágai kis hableányt, perre mentek a szobrász örökösei

Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images
Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images
Az ügy végére végül a dán legfelsőbb bíróság tett pontot.

Koppenhága egyik legismertebb jelképe, a híréhez képest aprócska Kis hableány-szobor idén épp száztíz éve hagyta el Hans Edvard Eriksen műtermét, hogy a tengerparti sétány mentén, egy sziklán ülve szerezzen milliónyi rajongót. Ez az idő természetesen bőven elég volt ahhoz, hogy a munkát számos módon adaptálják, egyik verzió sem zavarta azonban úgy a szobrász örököseit, mint a Berlingske című napilap két karikatúrája.

Az újság 2019-ben a dániai vitakultúráról szóló cikkének illusztrálására előbb zombivá alakította, a következő évben pedig a szélsőjobboldal és a koronavírus-járványtól tartó emberek közti kapcsolatot illusztrálva maszkkal látta el a bronz alakot, a szerzői jogokat 2029-ig birtokló család pedig azonnal a bírósághoz fordult.

A döntések végül nekik kedveztek, hiszen mindkét esetben szerzői jogok megsértése miatt marasztalták el a Berlingskét, az azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, így a legfelsőbb bíróságig fellebbezett.

Az szerdai döntésével végül érvénytelenítette a két korábbi ítéletet, ami az újság főszerkesztője, Tom Jensen szerint a teljes dán média számára sikert jelent, hiszen

magát a médiaszabadságot kérdőjelezte volna meg, ha az újságírói munka részét képező szatirikus karikatúrák miatt veszítettek volna

– írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik