Kultúra

Rippl-Rónai festményt alakítottak köztéri mozaikká Kaposváron

Szita Károly / Facebook
Szita Károly / Facebook
Egy kevéssé ismert mű került a házfalra.

Rippl-Rónai József (1861-1927) Piacsek bácsi fekete kredenc előtt című képének részletéről készítettek mozaikot a Kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium festőművész szakos diákjai, valamint tanáruk, Csincsi Arnold. A végeredményt szerdán leplezték le a Somssich Pál és a Szent Imre utcák kereszteződésénél – írja az MTI.

A mű átadásán Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester is jelen volt, aki arról beszélt, hogy a mű két világ találkozása – az egyik Rippl-Rónaié, a másik a Zichy diákjaié –, majd hozzátette: ez már a harmadik alkotás a városban, amit a festőművész ihletett.

Csincsi Arnold elmondta: a vásárolt, ajándékba kapott, illetve különböző csempeüzletektől kapott törött elemekből fél éves munkával készült, 160 x 135 centiméteres mű kiválasztásakor Rippl-Rónai kukoricás stílusú képei jöttek szóba, mert azok a hatásukat tekintve közel állnak a mozaiktechnikához, amelyben a festészetnél alkalmazott finom átmenetek nélkül próbálnak festői hatást elérni.

A Piacsek bácsi fekete kredenc előtt című képen adott volt egy életkép, egy portré, csendélet, enteriőr, amelyeket a falon megjelenő képek még színesebbé, még művészetközelibbé tettek, így erre esett a választás – fűzte hozzá.

Az ünnepélyes leleplezésen Hetesiné Villányi Éva, a képen látható nyugalmazott ügyvéd, Piacsek bácsi ükunokája is megszólalt, néhány kevésbé ismert tényt is megosztva: eszerint a festőművész feleségét, Lazarine Baudrion-t is magyarra tanító idős férfi rendszeres vendég volt a festőművész otthonában, sőt, lányát épp Rippl-Rónai öccse vette feleségül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik