Kultúra

13 milliárd forintot fizettek az Ószövetség legkorábbi héber nyelvű fennmaradt példányáért

Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency / Getty Images
Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency / Getty Images
Rekord született a Sotheby's New York-i aukcióján.

38,1 millió dollár, azaz 13 milliárd forint – ennyit ért valakinek a Codex Sassoon néven ismert héber kódex, ami a legidősebb, máig fennmaradt héber Ószövetség – írja az MTI.

A leütési ár óriási rekordot jelent, hiszen ennél többet sosem fizettek zsidó kéziratért. Vásárlója, Alfred Moses amerikai diplomata – aki Bill Clinton elnöksége alatt az Egyesült Államok romániai nagyköveteként is szolgált – természetesen nem a saját könyvtárát bővíti majd vele, hiszen azonnal a Tel-Avivban működő Anu nevű, korábban Diaszpóra Múzeum néven ismert intézménynek adományozta, aminek kiállítóterében az ezerszáz éves könyv már korábban is megfordult.

A kódexet egyik korábbi tulajdonosáról, David Solomon Sassoonról nevezték el, aki 1929-ben szerezte meg a XX. század legfontosabb judaisztikai és hebraisztikai kollekciója számára.

A Sotheby’s közlése szerint az eddigi tulajdonos, Jacqui Safra műgyűjtő a közelmúltban elvégeztette a műtárgy szénizotópos kormeghatározását, ami megerősítette, hogy az régebbi a két másik korai héber társánál, az úgynevezett Aleppó-kódexnél, illetve a Leningrádi kódexnél, hiszen a IX. század végén, vagy a X. század elején született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik