Kultúra

Magyarországra is megérkezett a Down-szindrómás Barbie baba

Hazánkba is eljutott a nemrég bejelentett Down-szindrómás Barbie baba, a játék már kapható is, éspedig nem is csak ideiglenesen, hanem az állandó kínálat részeként. A Mattel itthon Szalay Anna Lilla Down-szindrómával élő aktivista és a Nem Adom Fel Alapítvány segítségével mutatja be a játékot, amelynek kettős célja van: egyrészt, hogy minden gyerek találjon hozzá hasonló figurát, másrészt, hogy Barbie sokféleségén keresztül a kicsiknek természetessé váljon a sokszínűség. A Nem Adom Fel Alapítvány ezért a saját, gyerekeknek szóló érzékenyítő foglalkozásaiba is beépíti az új Barbie babát.

Azt gondoljuk, hogy a Down-szindrómával élő Barbie rendkívüli kapcsolódási pont a gyerekek és tapasztalati szakértőink között, hiszen a közös játék által a gyerekek közelebb kerülhetnek hozzájuk. Emellett a Down-szindrómával élő Barbie-nak nagyon fontos üzenete van, mégpedig az, hogy nem vagyunk egyformák, mégis mindannyiunkban van szépség és értékesek vagyunk

– mondta el Józsa Piroska, az alapítvány tréningcsapatának szakmai vezetője és Soós Ákos gyógypedagógus mentor, akik arról is meséltek, hogy szemléletformáló tréningjeiken a gyerekek nemcsak megismerkednek fogyatékossággal élő tapasztalati szakértőikkel, de játékos formában bepillantást nyerhetnek az ő élethelyzetükbe is, például kipróbálhatják, milyen kerekesszékkel közlekedni, hogyan lehet a látásunk hiányában színezni vagy írni, hogyan lehet jelnyelven kommunikálni vagy hogy milyen a segítő kutyák munkája.

Csomor Attila

A világszinten április végén bemutatott Barbie az Egyesült Államokban működő Nemzeti Down-szindróma Társasággal (NDSS) együttműködve készült, hogy minél pontosabban mutassa meg a tünetegyüttessel élők jellegzetességeit. A babának ennek megfelelően alacsonyabb termete és hosszabb törzse van, kerek arcát pedig mandulavágású szemei és laposabb orrnyerge teszik különlegessé. A baba puffos ujjú ruháján megjelenik a pillangó, valamint a sárga és a kék szín, amelyek a Down-szindrómához kapcsolódó szimbólumok. Két tenyerén még egy-egy jellegzetes vonal is látható, amelyek gyakran megfigyelhetők a Down-szindrómások kezein.

Ajánlott videó