Kultúra

Gyilkos vagy áldozat? Borzongató kalandozás a Margitszigeten

Legenda vagy valóság? Gyilkos vagy áldozat? A magyar történelem egyik legrejtélyesebb női alakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeten június 10-én, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban, és az azt megelőző hetekben.

A legendás grófnő hátborzongató története kvíz, perjáték, egy az eredeti dokumentumok másolataiból összeállított kiállítás és a színdarab szenvedélyes jeleneteivel kel majd életre a főváros szívében, talán végleg lerántva a leplet a négy évszázados méltatlan rágalomhadjáratról. A színpadon a főszerepekben Benedekffy Katalin, Szemenyei János, Szilágyi János és Laczkó V. Róbert. Rendező: Bagó Bertalan, koreográfus: Novák Péter.

Előadás: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/szomor-pejtsik-miklos-bathory-erzsebet/

A műfajában és témájában egyaránt úttörőnek számító opera-musical június 10-ei bemutatójának felvezetőjeként egy programsorozat is indult. Kezdetben online, később pedig a színház terében zajló perjátékkal folytatódik majd az izgalom. A Várkonyi Gábor történész vezette végső tárgyalással párhuzamosan, egy az eredeti dokumentumok másolatából rendezett, különleges kiállítás is megtekinthető lesz majd a Víztorony-kilátóban.

A kiállításokról bővebben: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-viztorony/

A június 10-ei látványos, szenvedélyes, néhány évvel ezelőtt kifejezetten a Margitszigeti Színház igazgatónője, Bán Teodóra kérésére, a Miklós Tibor, Szomor György és Pejtsik Péter alkotta hármas által színpadra álmodott produkció igazi művészi megkoronázása lesz ennek a sokszínűnek és fordulatosnak ígérkező történelmi kalandozásnak. A fergeteges sodrású, nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált előadás egy, a féltékenység és hatalomvágy által ostromolt erős, ám érző nő, anya, feleség, szerető alakját festi elénk.

“A darabbal és a programsorozattal nem titkolt célunk, mélyebb és személyesebb vetületben felfedni és újra értelmezni, történészek segítségével megismerni a kor történelmi eseményeit és Báthory Erzsébet alakját. Párhuzamállítás nélkül, korunkban is hasonló módon fontos a rágalmak, vádaskodások általi-áldozattá válást megelőzni. Szándékunk bemutatni és talán rehabilitálni is a grófnő történelemi NŐ alakját, a valódi oldalát, segítségül hívva az előadás, a Víztorony-kiállítás és a perjáték adta lehetőségeket.” – mondta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója és művészeti vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik