Kultúra

Az aukciók varázsa – így áll most az online aukció és hagyományos árverés egymáshoz viszonyítva

Fotó / BÁV ART
Fotó / BÁV ART
Megkerülhetetlenné váltak 2023-ra az internetes árverések. A műkedvelők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az aukciók modern formátuma iránt, bár a többség továbbra is igényli a személyes jelenlétet egy árverés esetében, amelynek tény, különleges hangulata van. De vajon mindig így lesz?

Az online aukciók vonzereje

Valamikor a kilencvenes évek közepén jelentek meg az első online aukciók az eBay térnyerésével. A weboldalon bárki eladhatta (mind a mai napig) az általa birtokolt tárgyakat, nem szükséges személyes jelenlét a vásárláshoz. Az oldal sikere megnyitotta a kaput más, hasonló felületeknek, ma már se szeri, se száma például a speciális tárgyakra specializálódott online aukciós házaknak, melyek csak a vevőket várják.

Ugyanakkor a személyes jelenlétet igénylő aukciókat még mindig körül lengi egyfajta varázs, ami miatt az emberek szeretnek árveréseken részt venni. Mindenki számára különleges értékkel bír egy árveréseket megelőző kiállítás is, ahol végig mustrálhatják a vevők, mire is költenének szívesen. Ám az online aukciók tényleg előnyben vannak egy dologban: a felhasználók a fizikai, sokszor akár országhatárokat átlépve könnyen hozzáférhetnek olyan tárgyakhoz is, amelyekhez egyébként nehéz volna. Az sem elhanyagolható, hogy a vevők akár otthonról, a munkahelyükről vagy bárhonnan (ahol van internethozzáférés) licitálhatnak termékekre. Ez különösen nagy előny azoknak, akiknek szoros az időbeosztásuk.

A BÁV ART 2023-as Műtárgybefektetési indexe például arról árulkodik, a Z generáció (18–25 évesek) tagjai 83 százalékban kacérkodnak a lehetőséggel, míg az Y (26–41 évesek) és X (42–55 évesek) generációsok nagyobb érdeklődést mutatnak az online vásárlás iránt. Így nem is meglepő, ha néhány év múlva az online aukciók jelenléte még láthatóbb lesz a piacon.

Fotó: BÁV

Akkor felejtsük el a személyes jelenlétet?

Hogy teljesen háttérbe szorulhatnak-e a személyes árverések, nehezen megválaszolható kérdés. Az biztos, hogy az online aukciók népszerűsége csak nő és nő, de ahhoz, hogy teljesen kiszorítsák a hagyományos árveréseket, túl sok mindennek kellene teljesülni.

Az aukciók történelme során kialakult egy sajátos kultúra, amely az árverésekkel együtt jár, mindezt nehéz volna átültetni az online térbe, noha próbálkozások akadnak vizuálisan körbesétálható műtermekkel, és így tovább. Az online és hagyományos aukciók sokkal inkább kiegészítik egymást, választást kínálva a vevőknek, épp mit részesítenek előnyben. Míg az online aukciók tényleg kényelmességre törekednek, addig az élő aukciók különleges élményt kínálnak, közvetlenebb kapcsolatot adva például az aukciósházakkal, eladókkal vagy épp a művészekkel.

Fotó: BÁV

A BÁV idén ünnepli 250 éves évfordulóját, aki küldetésének tartja a hagyományok ápolását és a fokozatos megújulást is. Így a május 23-án és 24-én megrendezett 81. Művészeti aukción egyaránt lesz lehetőség a személyes, telefonos és online licitálásra is – árulta el Fertőszögi Péter, a BÁV ART művészeit vezetője. Elmondása szerint, a legutóbbi aukcióik során is erősödött az online jelenlét a vevők részéről, a 17. Grafikai aukción például a leütésre kerülő alkotások közel felére elektronikus úton jött ajánlat.

Szponzorált tartalom

81. Művészeti Aukció 2023. május 23. – 2023. május 24. / MOM

A cikk a BÁV ART Aukciósház és Galéria támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik