Kultúra

Sziget Fesztivál: újítások és 2500 forintos olcsó étel jön az idén

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Számos újítással jelentkezik idén a 30 éves Sziget fesztivál, amelynek célja, hogy a pandémia után visszaszerezze vezető pozícióját az európai fesztiválpiacon – mondta Kádár Tamás főszervező a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján, ahol az is elhangzott, a Covid miatti kétéves kimaradás 2,2 milliárd forintos veszteséget okozott a Szigetnek, amit tavaly egy 400 milliós eredménnyel tudtak kicsit kozmetikázni. „Idén ismét számos újítás lesz, a látvány, a vendéglátás, a fenntarthatóság, a kényelmi szolgáltatások terén” – közölte Kádár Tamás.

Kádár kiemelte, hogy lényegesen látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, és a hang- és fénytechnikájuk is fejlődik. Visszatérnek az Art Of Freedom térinstallációi is. A vendégterekből eltűnnek a mobil WC-k, helyüket vízöblítéses konténerblokkok veszik át.

A vendéglátásról szólva Kádár elmondta, hogy a fesztivál területén kialakított blokkokban, ú.n. food courtokban bővül a nemzetközi kínálat, és a speciális étrendet követők is elérhetik a nekik megfelelő ételeket. A főszervező elmondta: úgy határozták meg az árakat, hogy a fesztivál nem lehet drágább a fővárosban megtalálható hasonló kínálatnál.

Mindemellett minden vendéglátóhelynek a kínálatában lennie kell minimum egy ú.n. »budget food«-nak, aminek maximalizált ára 2.500 Ft lesz

– mondta a főszervező. A food courtok üzemeltetésében kiemelt szempont a fenntarthatóság is. A vendéglátók 80 százaléka legalább két vegetariánus főételt fog kínálni, sőt 40 százalék feletti lesz a vöröshúst egyáltalán nem kínáló partnerek aránya.

Minimalizálják továbbá a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát, a legszükségesebb ilyen járműveken kívül a Szigeten dolgozók is csak elektromos vagy emberi erővel hajtott járművel közlekedhetnek.  Szintén a környezetvédelemhez tartozik, hogy a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté való átminősítéshez. Tavaly a fesztivál teljes hulladékának 42 százalékát hasznosították újra, az idei cél, hogy ez a mennyiség legalább 50 százalék legyen.

A tavaly komoly mennyiségben jelen lévő szállópornak is hadat üzen a Sziget szervezőcsapata. A folyamatos locsolást „szürkevízzel”, azaz a Duna vizével oldják meg, és egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon – ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe.

Továbbra is a K-híd utáni belső területen lesz a Sziget bejárata és megmarad a tavaly bevezetett beengedő rendszer, illetve a kiengedés menete, melynek okán a szervezők szerint gyorsabb és biztonságosabb a nagy koncertekre érkezők távozása.

Ahogy azt már korábban megírtuk, augusztus 10. és 15. között számos világsztár lép fel a Szigeten akiket már előzőleg bejelentettek a szervezők. Billie Eilish először ad koncertet Magyarországon, mellette eljön többek között Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is. Hatvankét országból érkeznek fellépők, mintegy negyven programhelyszínre. Idén a Nagyszínpadon lép fel három magyar előadó is: a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló.

A részletes programért lásd a fesztivál honlapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik