Kultúra

Korábban Törőcsik Mari nappaliját díszítette, most eladó a festmény

Virág Judit Galéria
Virág Judit Galéria

Május 17-én tartja 72. Tavaszi árverését a Virág Judit Galéria, melynek fő attrakciója az a Mednyánszky László-tájkép lesz, amely korábban Törőcsik Mari és Maár Gyula nappalijának falát díszítette, most pedig 12 millió forintos kikiáltási árról várja a liciteket. A olajfestmény a tájábrázolások mesterének számító festőóriás egyik különleges hangulatú, monumentális alkotása. Törőcsik Mari és Maár Gyula 1972-ben házasodtak össze, és a Kossuth-díjas rendező haláláig, 2013-ig éltek együtt, a színésznő pedig 2021-ben hunyt el.

A klasszikus műveket felvonultató árverés egy másik, filmvilághoz köthető szenzációja Tihanyi Lajos Hegyes táj (1911) című alkotása, amely a legendás Korda testvérek gyűjteményében szerepelt. Tihanyi a számára legkedvesebb alkotásoktól csak nehezen, hosszas unszolásnak engedve és magas áron tudott megválni. A kedvenc műveket akár évtizedeken keresztül is futtatta a különböző tárlatokon. Tihanyi a Hegyes tájat az 1912-es budapesti debütálás után Bécsben is bemutatta, majd első amerikai kiállítására San Franciscóba vitte, ahol csak négy jelentős festménnyel jelentkezhetett. Később a Brooklyn Museumot is megjárta a kép, amit aztán eladott Sir Alexander Korda filmrendezőnek, de az első monográfiájába még ekkor is beszerkesztette. A Korda fivérek – Sándor (Alexander), Vince és Zoltán – a filmipar történetének nagy hatású, legendás alkotói, emellett pedig lelkes műgyűjtők is voltak. A Hegyes táj kikiáltási ára 40 millió forint.

A klasszikus műveket felvonultató aukciót május 17-én tartják a Budapesti Kongresszusi Központban. Többek között egy rendkívül ritka Nemes Lampérth József-festmény, illetve Rippl-Rónai József, Vaszary János és Scheiber Hugó alkotásai is kalapács alá kerülnek. Az összes művet május 4-16. között bárki megtekintheti ingyenesen a Virág Judit Galériában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik