Kultúra

Erőszakos és megfélemlítő viselkedéssel vádolják az egyik legnagyobb német filmsztárt

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A többszörösen díjazott színészt és rendezőt, Til Schweigert megfélemlítéssel, zaklatással, erőszakos kirohanásokkal és verbális agresszióval vádolják legújabb filmje, a Manta Manta – Zwoter Teil forgatásán. A márciusi bemutatója óta nagy érdeklődéssel kísért filmet ő rendezte, valamint főszerepet játszott benne és társszerzője volt a forgatókönyvnek. A Spiegel újságíróinak azóta ötven ember számolt be Schweiger állítólagos viselkedéséről, így többek között arról, hogy többször erősen ittasan jelent meg a forgatáson, sőt, néhányan azt állították, hogy ez a viselkedése már egy évtizeddel ezelőtt elkezdődött.

Claudia Roth kulturális miniszter átfogó vizsgálatot követelt a beszámolókról, és kilátásba helyezte, hogy megvonja az állami támogatást azoktól a filmes produkcióktól, amelyek nem tartják be a munkavállalók védelmére vonatkozó szabályokat. Roth szerint öt évvel a #MeToo mozgalom elindulása után végre eljött az ideje, hogy Németország kulturális világa is számot vessen, és azzal érvelt, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a kreatív és kulturális iparágakban elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos vádakra.

Az 59 éves Schweiger, Németország egyik legnagyobb film- és tévésztárja, akit a nemzetközi közönség leginkább Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című filmjéből Hugo Stiglitz őrmesterként ismer, tagadja a vádakat. Ahogy a müncheni Constantin Film produkciós cég is, amellyel a Manta Manta című filmet készítette, és erre több mint 2,1 millió euró állami támogatást kapott.

A Spiegel riportja óta számos más filmipari dolgozó is jelentkezett, és elmondta, hogy a mérgező légkör a forgatásokon nem csak Schweiger filmjeire korlátozódik, hanem sokkal szélesebb körben elterjedt, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik