Kultúra

Börtönbe zárt iráni újságírónők kapták az ENSZ sajtószabadság-díját

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP

Három bebörtönzött iráni újságírónő kapta az ENSZ sajtószabadságért odaítélt díját: a harmincegy éves Nilufar Hamedi, a harminchat éves Elaheh Mohammadi, és az ötvenegy éves Nargesz Mohammadi. Hamedi volt az, aki beszámolt a 22 éves Mahsza Amini haláláról, aki az erkölcsrendészet börtönében lelte halálát, ahová azért került, mert nem viselte megfelelően a fejkendőjét, Elaheh Mohammadi pedig Amini temetéséről szóló beszámolóval hívta fel magára a figyelmet. Mahsza Amini halála felforgatta az iráni közéletet, több városban hónapokig tüntettek, ez volt a fennálló hatalom elleni legerősebb demonstrációhullám 2009 óta. Az iráni emberi jogi aktivisták szerint a tüntetéshullámban résztvevők közül legkevesebb ötszázhuszonkilenc embert öltek meg, és több mint tizenkilencezer embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A harmadik díjazott, Nargesz Mohammadi egy ismert emberi jogi aktivista, a halálbüntetés egyik harcos ellenzője, aki korábban mérnők és újságíró is volt, majd az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja szóvivője lett. 2018-ban Szaharov-díjat is kapott munkásságáért.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sajtószabadság-díját Guillermo Cano kolumbiai újságíróról nevezték el, akit 1986. december 17-én gyilkoltak meg az El Espectador újság irodája előtt Bogotában. Az UNESCO a díjazottakat 1997 óta a sajtószabadság május 3-ai világnapja alkalmából jelenti be.

Most fontosabb, mint valaha, hogy tisztelettel adózzunk minden újságírónő előtt, akiket akadályoznak munkájukban, és akiknek fenyegetésekkel és az ellenük irányuló támadásokkal kell szembenézniük

– fogalmazott Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója a New York-i ünnepségen. A nemzetközi zsűri elnöke, Zainab Salbi pedig méltatásában hangsúlyozta: az újságírók nagy árat fizettek azért, hogy beszámoljanak az igazságról. Az iráni igazságszolgáltatás ugyanis április végén közölte, hogy az Amini haláláról hírt adó két riporter ellen vádat emeltek az Egyesült Államokkal való együttműködés, nemzetbiztonság elleni tevékenység és „rendszerellenes propaganda” miatt, az UNESCO úgy tudja, őket szeptember óta az iráni Evin börtönben tartják fogva, Hamedit magánzárkában. Ugyanebben a börtönben raboskodik a harmadik díjazott is, már nem első alkalommal, ő jelenleg tizenhat éves börtönbüntetését tölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik