Kultúra

Herendi porcelánokból nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

MTI / Mónus Márton
MTI / Mónus Márton
Királyi hétköznapok címmel nyílt tárlat.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és az intézmény közös rendezésében nyílt kamaratárlat az első állomása annak a sorozatnak, ami bemutatja, hogy a kétszáz éves Herendi Manufaktúra fennállása során mit tett hozzá a magyar iparművészethez – mondta el L. Simon László, a múzeum főigazgatója a keddi megnyitón.

A vezető hozzáfűzte: a kiállítótér Magyar EXPO sikerek című tárlatán, valamint a múzeum látványraktárban számos értékes herendi porcelán látható. Szeretnék, hogy ezeket a kincseket ne csak a magyar közönség lássa, így a herendi manufaktúrával és az Iparművészeti Múzeummal együttműköve a jövőben számos külföldi kiállítást is terveznek megszervezni.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta: a mostani tárlaton egy Viktória-evolúció látható, hiszen a porcelánokkal terített asztalon a kínai hatást mutató, 1851-es klasszikus Viktória-mintától egészen a Vilmos herceg esküvőjére készített Royal Garden-mintával festett, a Viktória ihlette tálakig látható a fejlődés.

Duncan Graham, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke kiemelte: a Herendi Porcelán a világ egyik legszebbjeként ismert a britek számára. Felidézte, hogy az 1851-es londoni világkiállításon bemutatott és aranyérmet nyert kínai stílusú pillangókkal, virágos ágakkal, élénk és vidám színekkel festett motívum az egyik legismertebb Herendi-minta. Viktória nagy becsben tartotta a Herendi-étkészletet, csak abban az ebédlőben terítettek vele, ahol esténként együtt vacsorázott férjével, Albert herceggel. Ilyenkor sosem volt körülöttük személyzet, saját magukat szolgálták ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik