Kultúra

Számít egyáltalán valami gazdaságilag stabilnak mostanában? Mutatjuk!

Jó hír azoknak, akik kapaszkodót keresnek az egymást követő krízisek és gazdasági hullámzások tengerében: létezik egy társaság, ami már Galileo Galilei idejében is az európai gazdasági élet megbízható szereplője volt. A CIB Bank anyavállalata közel fél évezrede jelenti a stabilitást a pénzügyi szektorban.

Egyre többen érezhetik azt, hogy az életükben eltűnnek a stabil pontok, az egyik válságos helyzetből esünk a másikba. Újabb és újabb fogalmakat tanulunk, különböző „túlélési” mechanizmusokat sajátítunk el – mindezek valós félelmek, de meg lehet velük küzdeni.

Csak az elmúlt 15 évben átéltünk pénzügyi világválságot, világjárványt, olajválságot, energiaválságot. A kríziseket felsorolni is nehéz, a legtöbb ezek közül lelkileg is megterhelő volt, de az emberek pénzügyeire is negatív hatást gyakorolt és némelyeket elbizonytalanított a pénzintézetekben is. Azoknak, akik esetleg mindezek hatására elgondolkodtak azon, hogy talán a kispárna jobb alternatíva lenne, hamar rá kellett jönniük, ha másért nem is, a történelmi mértéket öltő infláció miatt ez nem is olyan jó ötlet.

Mielőtt azonban teljesen elkeserednénk, ajánlunk egy stabil fogódzót a bankszektorból: létezik egy bankcsoport, amely nemhogy az elmúlt 50 év akadályain lépett át megerősödve, de már több mint négy évszad változásait kezelte sikeresen. Sőt folyamatos fejlődéssel lépett át rajtuk.  Az olasz Intesa Sanpaolo Csoport – ami a hazánkban közel 45 éve stabilan jelen lévő CIB Bank anyabankja – 460 éves történelme során tanúja lehetett számos, a világról és a gazdaságról alkotott alaptézis és elképzelés változásának és az addigi világrendet teljesen átalakító újítás megszületésének.

Már Galileo Galilei idejében is megbízható gazdasági szereplőnek számított, Adam Smith, A nemzetek gazdagsága című művénék megszületésénél pedig történelmének 213. évében járt. Amikor 1967-ben először vettek le pénzt ATM-ből, akkor már közel négy évszázada ismerte a világ, az internet 1992-es indulásánál 429 éve állt ügyfelei rendelkezésére.

Az Intesa jelentősége mit sem csorbult azóta, még ma is Európa egyik vezető bankcsoportja. Kereskedelmi banki tevékenységet végző leányvállalatain keresztül közel 12 országban, ezer bankfiókkal 7,2 millió ügyfelet szolgál ki, elsősorban Közép-Kelet Európában. A csoport hazájában, Olaszországban minden üzletágban piacvezető, 13,5 millió ügyfél igényeire kínál megoldást.

Közel fél évezred sikereinek alapja, hogy folyamatosan a jövőre és az innovációkra fókuszál. Hosszú évek óta úttörő a fenntarthatósági törekvések, a körforgásos gazdaság, kultúra és társadalom terén is. 2023-ban az Intesa Sanpaolo felkerült a ’Corporate Knights Global 100’ listájára, ezzel a világ 100 legfenntarthatóbb vállalatai között tartják számon. 

Magyarországi leányvállalata, a CIB Bank így 460 év pénzügyi szakértelmét és változástűrő stratégiáját tudhatja maga mellett. Ennek fontosságát mutatja, hogy ezekkel tudatosan élve a 2022-es évet is kiemelkedő eredményességgel zárta. Mérlegfőösszege, hitelállománya, bevételei jelentősen nőttek, miközben költségeinek növekedése a magas inflációs környezet, az emiatt szükségessé vált többkörös béremelések, a jelentősen megemelkedett energia- és szolgáltatásárak, valamint a tranzakciós illeték évközbeni emelése mellett is fenntartható módon kezelhető maradt. Mindezek eredményeként a 2022. üzleti évet 36,1 milliárd forint nyereséggel zárta, 128 százalékkal meghaladva a 2021. évi értéket.

Annak, akinek fontos a tapasztalaton alapuló, kiszámítható és stabil működés, érdemes közelebbről megvizsgálni az olasz cégcsoportot és hazai képviselőjét.

Számít egyáltalán valami gazdaságilag stabilnak mostanában? Mutatjuk! 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik