Kultúra

Meghalt Pomogáts Béla

Bruzák Noémi / 24.hu
Bruzák Noémi / 24.hu
Az Írószövetség korábbi, Széchenyi-dííjas elnöke 88 éves volt.

Hétfőn, életének 89. évében elhunyt Pomogáts Béla Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, az irodalomtudományok doktora, számos könyv, tanulmány szerzője – írta a Népszava.

A Piarista Gimnáziumban érettségizett, az 56-os forradalomban  való részvétele miatt csaknem négy évre internálótáborba került. Ezt követően pár évig középiskolai tanár volt, majd 1695-től a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, egy ideig a 20. századi osztály vezetője.

Számos lapnak szerzője, több szervezetnek a tagja volt:1993 és 2004 között az Írószövetség elnökségi tagja, közben, 1995-2001 között elnöke, 1994-től az Ötvenhatos Emlékbizottság szóvivője, 2002-2007 között az Illyés Közalapítvány elnöke. Dolgozott a Literatura főszerkesztőjeként, a Magyar Nemzet, a Vigília, a Nyelvünk és Kultúránk, a Valóság, a Kisebbségkutatás szerkesztőbizottságának tagjaként.

Számos monográfia szerzője, olyan szerzőkről írt, mint Radnóti Miklós, Kuncz Aladár, Jékely Zoltán, Dsida Jenő, Faludy György, Kassák Lajos, Juhász Ferenc. Az erdélyi irodalom és annak történetének komoly tudója, számos könyve jelent meg ebben a témában is.

Élete során Széchenyi-díjjal, József Attila-díjjal, Akadémiai Díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik