Kultúra

Ed Sheeran a bíróságon énekelt és gitározott a plágiumügye tárgyalásán

Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ed Sheeran eljátszotta a Thinking Out Loud című slágerének akkordmenetét, és énekelt a manhattani szövetségi bíróságon csütörtökön, a per során, amely arról szól, hogy lemásolta-e Marvin Gaye Let’s Get it On című klasszikusát.

A brit énekes-dalszerző, aki saját védelmének első tanújaként vallott a zsúfolásig megtelt tárgyalóterem előtt, elmondta, hogyan írta meg az örök szerelemről szóló dalt 2014-ben, nem sokkal azután, hogy új romantikus kapcsolatot kezdett, és miután meghalt a nagyapja.

„Sok mindenből merítek ihletet, ami az életemben és a családomban történik” – mondta Sheeran, aki szerint a dalt a nagyszülei között megfigyelt szeretet ihlette.

A 32 éves énekest Ed Townsend dalszerző örökösei perlik, aki Gaye társszerzője volt az 1973-as dalban. Townsend örökösei részesedést követelnek a Thinking Out Loudból származó profitból, mondván, hogy a szinkópás akkordmenetet a Let’s Get It Onból másolták. Townsend 2003-ban, Gaye pedig 1984-ben halt meg.

Sheeran csütörtökön közel egy órán át tanúskodott, és elmondta, hogy barátja és munkatársa, Amy Wadge hogyan kezdte el pengetni a dal akkordjait egy angliai látogatásakor, és hogyan dolgoztak együtt a dalszövegeken. A tanúk padján elénekelte az „I’m singing out now” mondatot, amelyet elmondása szerint a Wadge-dzsal való dalszerzés során énekelt. Azt mondta, a mondat úgy hangzott, hogy „I’m thinking out loud”, ami végül a cím lett.

Townsend ügyvédei a hét elején bemutattak egy videót, amelyen Sheeran zökkenőmentesen vált át a Thinking Out Loud és a Let’s Get it On között, egy élő előadáson, amely szerintük egy beismerésnek felel meg, hogy a dalról lopott.

A bíróságon Sheeran erre így válaszolt:

A legtöbb popdal ráillik a legtöbb popdalra … ha azt tettem volna, amivel önök vádolnak, akkor elég nagy idióta lennék ahhoz, hogy kiálljak egy színpadra 20 ezer ember előtt, és ezt tegyem.

A tárgyalás várhatóan hétfőn folytatódik, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik