Kultúra

A hét végéig öt magyar film látható ingyenesen a Filmión, a tévében pedig egymást követik majd a régi és új klasszikusok

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet
Vasárnap lesz a magyar film napja.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) által létrehozott streaming-platform, a Filmio felületén tartott közönségszavazás nyomán csütörtöktől vasárnapig öt magyar alkotás nézhető ingyen, megnyílik továbbá a Nagylátószög című virtuális kiállítás, mely elsőként ad átfogó képet a magyar film múltjáról.

Az NFI csütörtöki közleménye szerint idén már százhuszonkét éve annak, hogy bemutatták az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképet, A tánczot, így minden évben április 30-án a magyar filmet ünnepeljük. Ennek apropóján a Filmión a következő filmek érhetők el ingyenesen:

  • Anyám és más futóbolondok a családból
  • Kék róka
  • Isten hozta, őrnagy úr!
  • Moszkva tér
  • Werckmeister harmóniák

A tájékoztatás szerint a közmédia csatornáin, az RTL és TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Prime-on, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornán csaknem száz klasszikus és új magyar film lesz látható, köztük Bacsó Péter legendás A tanú című filmje, valamint Kovásznai György 1979-es animációs klasszikusa, a Habfürdő is.

Először lesz látható televízióban a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült vígjáték, a Szia, életem!, de a Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben készült Dögkeselyű című bűnügyi drámát is több helyen vetítik, míg a közelmúlt kedvencei közül többek között az Apró mesék, a Drakulics elvtárs, valamint a Toxikoma című filmeket tűzik műsorra.

A streaming felületeken is régi kedvencek és újdonságok egyaránt várják a nézőket: a Cinego-n az elmúlt év legsikeresebb hazai mozifilmjei mellett látható Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmje, az HBO Max-on pedig a többi között Wéber Kata és Mundruczó Kornél Evolúció című produkciója. Az RTL+-on egész áprilisban a hazai filmeké a főszerep, hiszen olyan újdonságokkal bővült a kínálat, mint A feleségem története, április 30-tól pedig a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta című kosztümös dráma is reklámmentesen streamelhető.

Az ünnep alkalmából a mozik is különleges ajánlatokkal készültek. A Cinema City pénztárainál egész hétvégén kedvezményes áron lehet a legújabb hazai mozifilmeket megnézni, az Uránia Nemzeti Filmszínház mindhárom termében pedig kizárólag magyar filmeket lehet látni. A fővárosi art mozikban a nemrég bemutatott sikerfilmek mellett a közelmúltban felújított klasszikusokat, valamint olyan alkotásokat lehet megtekinteni, amelyeket nagyvásznon rövid ideig vagy egyáltalán nem lehet látni.

A közlemény hozzáteszi: április 30-án debütál a Nemzeti Filmintézet Nagylátószög – 120 éves a magyar film virtuális kiállítás is, ami átfogó képet ad a magyar film gazdag történetéről. A Ludwig Múzeumban 2021-ben megrendezett filmtörténeti kiállítás (ezt mi is megnéztük) online térbe költöztetett verziójában a teljes múzeumi anyag megtekinthető majd.

Az összesített filmprogram a www.magyarfilmnapja.hu weboldalon érhető el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik