Kultúra

Nyolcvan év után újra láthatja a nagyközönség a Szépművészeti szobormásolat-gyűjteményét

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán
Az antikvitás korától a reneszánszig számos csodát megidéző szobormásolat-gyűjtemény többszáz darabját májustól bárki megnézheti.

Az antikvitás korától a reneszánszig számos csodát megidéző szobormásolat-gyűjtemény többszáz darabját májustól bárki megnézheti – derül ki a Szépművészeti Múzeum az MTI-hez eljuttattott közleményéből.

Az európai viszonylatban is gazdag gyűjteményének egy részét a felújított komáromi Csillagerőd kiállításán már 2021 óta láthatja a közönség, a többszáz darabos kollekció közelmúltban restaurált további darabjaival pedig

májustól, az Országos Múzeumi és Raktározási Központ (OMRRK) látványraktárában találkozhatnak a látogatók.

Komáromban két évvel ezelőtt a nagyszobrászatot bemutató csaknem háromszáz antik, középkori és reneszánsz mű másolata került, a gyűjtemény másik, az OMRRK tanulmányi kiállításaként látható része az épületszobrászathoz köthető több mint háromszáz ókori, középkori és reneszánsz alkotás másolatát mutatja be – olvasaható a közleményében, ami kiemeli:

a múzeumi szakemberek a XIX. század végétől a lehető legszélesebb közönség számára elérhetővé kívánták tenni a művészetet, ennek részeként pedig a szobrászat történetét a legismertebb emlékek gipszmásolatain keresztül mutatták be.

Magyarországon Pulszky Ferenc vetette fel először egy ilyen gyűjtemény létrehozását, majd 1869-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójaként bele is kezdett az ókori szobrászati alkotásokról készült gipszöntvények gyűjtésébe, megteremtve a kollekció alapját.

A Szépművészeti Múzeum 1896-os megalapítása után ezek a tárgyak átkerültek az új intézménybe, ahol az antik öntvények mellett további ókori, középkori és reneszánsz emlékek kópiáit szerezték be, sőt, a Hősök terén 1906-ban megnyílt múzeum földszinti tereit többek között ezek befogadására tervezték.

A gyűjtemény az 1920-as évektől fokozatosan veszített a népszerűségéből, a második világháború alatt, illetve utána pedig a gipszöntvények a kiállítóterekből örökre a raktárak mélyére kerültek. A szétszóródott, több száz darabból álló gyűjteményt az elmúlt évtizedben újra összegyűjtötték, rendszerezték, a sérült darabokat pedig restaurálták.

A részletek az OMRKK oldalán, itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik