Kultúra

Novák Katalin három különleges rózsatövet ajándékoz Ferenc pápának

MATE
MATE
Az Árpádházi Szent Erzsébet nevű fajta a világ minden táján megtalálható.

A pápa budapesti látogatása alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentségének – olvasható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sajtóközleményében.

Az intézménynek megvan az oka a büszkeségre, hiszen ezt a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát az egyetemhez tartozó Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette 1949-ben.

A Szent Margitról szóló rózsalegendára – a királylány kötényében a történet szerint az éhezőknek vitt kenyerek rózsákká váltak – utaló növény 2000-ben, egy római nemzetközi versenyen pedig parkrózsa kategóriában aranyérmet is szerzett, mostanra pedig a világ számos közterületén, illetve magánkertjében feltűnt.

Az egyetem hozzátette:

a két-három méter magas, erőteljes bokorrá fejlődő rózsafajta akár kerítésre vagy pergolára futtatva is igen dekoratív, így dísze lehet a házikerteknek is. Élénk lilás rózsaszínű virágai 8-10 cm átmérőjűek, kellemesen erős illatúak és hármas-ötös csoportokban nyílnak. A fajta másodvirágzása is bőséges, így egészen az őszi fagyokig díszlik, sőt, a gombabetegségeknek, a szárazságnak, illetve a fagynak is sokáig képes ellenállni.
A közleményből kiderül: a Márk Gergely-rózsaörökség és így az Árpádházi Szent Erzsébet rózsa fenntartásáról a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportja gondoskodik, akiknek egy növényházban, mesterséges pótmegvilágítás alatt sikerült korai virágzást előidézni, hogy a pápának legszebb állapotában adhassák át az ajándékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik