Kultúra

Egy ötvenéves Marvin Gaye-dal dal ellopásával vádolják Ed Sheerant, tízmilliárdokat követelnek tőle

Alexi J. Rosenfeld / Getty Images
Alexi J. Rosenfeld / Getty Images
A legendás Let's Get It On és a Thinking Out Loud közti hasonlóság ütött szöget a dalszerző örököseinek fejébe.

Kedden New Yorkban indult el Ed Sheeran szerzői jogi pere, amit Marvin Gaye Let’s Get It On című kultikus dala miatt indítottak ellene a dalszöveg társszerzőjének leszármazottai – írja a Variety és a BBC.

A lapok szerint Ed Townsend százmillió dolláros, azaz közel 34 milliárd forintos igénnyel fellépő családja sérelmezi, hogy sem Sheeran, sem a Warner Music Group, vagy épp a Sony Music Publishing nem fizetett nekik jogdíjat, pedig a Thinking Out Loud és a Let’s Get It On közti hasonlóság egyértelmű, sőt, ügyvédjük szerint a brit énekes koncertjein a Gaye-dal szövegét is használja.

A vádakat Sheeran tagadja, sőt, arról beszél, hogy a dalszöveget ő írta, megesik azonban, hogy a közönség kedvéért más dalokat is belesző a koncertekbe, így hasonló párhuzamok jönnek létre, mint a Beatles Let it Be-je, illetve Bob Marley No Woman, No Cry című dala közt. Ügyvédje, Ilene Farkas hozzátette: a két dal egy hasonló akkordon osztozik, amit bárki beépíthetett a saját dalába, hiszen alapvető zenei építőelemeket egyszerűen nem lehet birtokolni.

Amennyiben a bíróság a zenészt bűnösnek találja, a per a második szakaszába lép, aminek feladata, hogy kiderítse, mekkora összeget is kell fizetnie a korábban legnagyobb slágere, a Shape of You miatt is bíróság elé állt, végül ártatlanként távozó Sheerannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik