Kultúra

Felújítanák az Adynak utolsó éveiben otthont adó csucsai Boncza-kastélyt

Terbócs Attila / Wikimedia Commons
Terbócs Attila / Wikimedia Commons
Ehhez uniós támogatásra számítanak.

Uniós támogatással újítaná fel a Kolozs megyei önkormányzat a csucsai Boncza-kastélyt, ahol Ady Endre élete utolsó éveit töltötte, így egyik melléképülete a költő emlékét ápoló múzeumnak is otthont ad – írja az MTI az önkormányzat szerdai közleménye nyomán.

A testület szerdai ülésén határozott a kastély és melléképületei felújításáról, miután másfél évtizedig tartó pereskedés után, 2020. decemberében a román legfelsőbb bíróság neki ítélte annak tulajdonjogát. A testület a beruházás műszaki és gazdasági mutatóit is jóváhagyta, az összeget áfával együtt 87 millió lejre, azaz 6,58 milliárd forintra becsülte, amire a Regionális Operatív Programnál pályáznak.

A Nagyvárad és Kolozsvár között félúton található Csucsán álló Boncza-kastélyban napjainkban az Octavian Goga román költőnek és egykori kormányfőnek emléket állító múzeum működik: a férfi a trianoni döntés után vásárolta meg a birtokot Ady özvegyétől, a Csinszkaként ismert Boncza Bertától.

A háromévesre tervezett felújítás a főépület mellett a birtokon lévő fatemplomra, Goga mauzóleumára, az egykori kastélyparkra, illetve a kéziratokat is rejtő Ady-múzeumnak otthont adó, korábban a pár által használt Fehér-házra is kiterjed majd.

A birtokot Goga özvegye 1966-ban a román államnak adományozta, majd a rendszerváltás után a megyei önkormányzat vette át. A Goga család 2005-ben pert indítottak az adományozásról szóló levél érvénytelenítését kérve. Az ügy végül tizenöt évvel később, a legfelső bíróság ítéletével zárult le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik