Kultúra

Eltűnt a Karikó Katalint ábrázoló falfestmény a Krisztina körútról

Varga Jennifer / 24.hu és Adrián Zoltán / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu és Adrián Zoltán / 24.hu

Kevesebb, mint két év után eltűnt az a Karikó Katalint ábrázoló falfestmény a Krisztina körút 30. alatti tűzfalról, amellyel a jövőt formáló magyarok előtt hajtott fejet a Színes Város és a Brain Bar. Az öt emelet magas, összesen kétszázhúsz négyzetméteres festményt, melyen a tudós arcképe mellett „A jövőt magyarok írják” felirat volt látható, a Brain Bar felkérésére a Színes Város Csoport készítette tizenegy nap alatt, százkilencvenhét liter festék felhasználásával, és 2021 augusztusában készült el.

Kapcsolódó
Elkészült az óriás Karikó Katalin-falfestmény Budán
A festmény a jövő héten induló Brain Bart köszönti.

Nemrég azonban lefestették a tűzfalat, amelyre már készül az új festmény. Hogy miért döntöttek így, arról megkérdeztük a Színes Várost és a Brain Bart, a válasz alapján a tűzfalat eleve sem az örökkévalóságnak szánták:

Időről időre új köntösbe bújtatjuk ezt a felületet is szponzorainknak köszönhetően, ezáltal állandóan változó művészi projektek jöhetnek létre a tűzfalakon. A kérdéses tűzfalon – ahogy az most is látható – jelenleg is dolgozunk és a következő hetekben fejezzük be a munkát. Amint elkészül és teljes terjedelmében megtekinthető a mű, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot a részletekről

– írta lapunknak Flór Péter, a Színes Város főtitkára. Amíg megvolt, Karikó Katalin arcképét egy alkalommal oltásellenes feliratokkal firkálták össze. Ugyanakkor a kutató arcképét viseli egy spanyol falrész is: Valenciában a műszaki egyetem egyik épületén kapott helyet a festmény, a női tudósok eredményeire emlékeztető projekt részeként.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu Átfestik a Karikó Katalinról készült falfestményt 2023. április 26-án a Krisztina krt. 28. szám alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik