Kultúra

Brüsszelben nyert fesztiváldíjat a hullaházi románc és Az unoka is

Intercom
Intercom

Két magyar filmet is díjaztak a 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztiválon: Madarász Isti Átjáróház című fantasztikus-romantikus filmje nyerte a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat, míg a legjobb thrillernek járó Fekete Holló-díjat Deák Kristóf Az unoka című filmje hozta el.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye szerint az Átjáróház az elismeréssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet idén októberben adnak majd át a Sitgesi Nemzetközi Filmfesztiválon. A halott lány és az élő fiú szerelméről szóló romantikus komédia ezzel történelmet írhat: a világhírű francia alkotóról, Georges Méliésről elnevezett rangos trófeát magyar film még sosem nyerte el, Madarász azonban korábbi filmjével, a Hurokkal már bekerült a jelöltek közé 2017-ben.

Az unoka ezzel a győzelmével folytatja a díjgyűjtést: az Oscar-díjas rendező nyomozós thrillerbe oltott felnövés-története korábban elnyerte a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál közönségdíját, a Fantasportón pedig elismerő oklevelet kapott a szakmai zsűritől Portóban.

A 41. Brüsszeli Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztiválon egy további díjazott is a magyar filmesek sikerét gazdagítja. A nemzetközi versenyprogram Ezüst Holló díját a részben hazánkban forgatott Infinity Pool című film nyerte el. Brandon Cronenberg pszichológiai thrillere a Hero Squared koprodukciójában készült és világpremierje a Sundance-en volt, ahol a kritikusok a fesztivál egyik legfelkavaróbb filmjének kiáltották ki.

Az 1983 óta megrendezett filmszemle a horror, thriller, fantasy és sci-fi filmek előtt tiszteleg, díjazva a műfaj nagyjátékfilm és rövidfilmjeit. A nagyszabású filmes találkozót minden évben látványos és nem kevésbé ijesztő programok, köztük testfestő-verseny is kíséri.

Kapcsolódó
A magyar Hatodik érzék kicsit bénább, kicsit viccesebb, de a miénk
Halott lány és eleven fiú zúg egymásba Madarász Isti romantikus horrormeséjében: az Átjáróház voltaképpen élő szereplős rajzfilm. Kritika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik