Kultúra

Újra megrendezték Japánban a síró babák szumóversenyét

TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
Több száz éves tradíció, de a járvány óta most tudták először feleleveníteni.

Több tucat ordító csecsemőt versenyeztettek meg Japánban, az úgynevezett „síró szumó” népszokás keretében, amely a japánok szerint jó egészséget hoz a gyerekeknek. A rítus több évszázados múltra néz vissza, de az elmúlt három évben elmaradt a járvány miatt, most azonban újra megrendezték.

A 64 babát Tokió egyik legrégebbi buddhista templomába, a Szenszódzsiba vitték a szülők, ahol szumókötényt kaptak, majd párosával megvívtak egymással a ringben. A szertartás úgy megy, hogy a szülők vagy szumóversenyzők magasba tartják a gyerekeket, és amelyik előbb ordítani kezd, az nyeri a mérkőzést.  Ebben segítségükre van egy tradicionális démonmaszkot hordó ember, aki ijesztegei őket, illetve egy bíró, aki eldönti a győztes személyét és levezényli a ceremóniát. A Szenszódzsin kívül számos ilyen rítust tartottak meg országszerte, a szabályok régióról régióra változnak. Valahol az a győztes, máshol pedig az veszít, aki először sírja el magát.

Az eseményt rendező turisztikai szövetség vezetője azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy akadnak emberek, akik szörnyülködnek a szokáson, és borzasztónak tartják, hogy megríkatják a gyerekeket, „de Japánban abban hiszünk, hogy azok a csecsemők, amelyek erőteljesen sírnak, egészségesen fognak felnőni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik