Kultúra

Adrien Brody főszereplésével Budapesten készül a magyar építészről szóló The Brutalist

Sebastian Reuter / Getty Images
Sebastian Reuter / Getty Images
A filmben Brody egy holokauszt-túlélő zsidó építészt alakít majd, aki a tengerentúlra emigrál, hogy elérje az amerikai álmot. Nem lesz könnyű dolga.

A holokauszt-túlélő magyar építész, Tóth László és felesége, Erzsébet a második világháború miatt darabjaira hullott Európából, illetve az egyre sötétebbé váló Rákosi-korból való 1947-es meneküléséről, majd a vágyott amerikai álom eléréséért való küzdelmükről mesél a Budapesten március 16-án forgatni kezdett The Brutalist, aminek főszerepében az ötvenedik születésnapját nemrég a fővárosban ünneplő Adrien Brody és Felicity Jones tűnik majd fel.

A házaspár életét a tengerentúlon egy nagy megbízás forgatja majd fel, hiszen a modern Amerika megszületésének szemtanújává váló Tóthot megkeresi az első látásra megnyerőnek tűnő, rejtélyes és gazdag Harrison Van Buren (őt Guy Pearce alakítja), aki ezüst tálcán kínálja fel a vágyott álmot, és felkéri a tervezőt egy grandiózus modern emlékmű megálmodására. Tóth László élete ezzel teljesen megváltozik, hiszen a munka pályája legnagyobb dobása lenne, ehhez azonban feleségével együtt elképesztő mélységeket és magasságokat kell átélnie – olvasható a szerelmi dráma IMDB-oldalán közzétett rövid leírásban.

A sajnos teljes egészében fiktív, harminc évet felölelő történetet a színészként korábban Lars von Trier Melankóliájában, illetve Michael Haneke Funny Games című filmjében is feltűnő, rendezőként az Egy vezér gyermekkorával Velencében is díjazott Brady Corbet feleségével, Mona Fastvolddal közösen írta, előbbi pedig a rendezői széket is elfoglalta.

A stáblistán számos magyar név is feltűnik: a vágásért Jancsó Miklós és az Oscar-díjas Mephistót is vágó Csákány Zsuzsa fia, Jancsó Dávid (Delta, Terápia, Fehér Isten, Jupiter holdja, Pieces of a Woman) felel majd, a gyártásban pedig a Proton Cinema is részt vesz – ők adják például a koproducert, Petrányi Viktóriát is, aki korábban a Fehér éjszakákon, a Műanyag égbolton, illetve a Külön falkán is dolgozott.

Az angol mellett jiddis, olasz, és persze magyar nyelvű párbeszédekkel teli The Brutalistról először 2018-ban kaptak szárnyra apró információk, két évvel később pedig a tervezett szereposztásra is fény derült: a Deadline ekkkor még arról írt, hogy a főszereplő házaspárt Joel Edgerton, illetve Marion Cotillard játssza majd, a stábban pedig Mark Rylance, valamint Vanessa Kirby is feltűnik. Ezek a tervek végül nem váltak valósággá, épp úgy, ahogyan a Lengyelországban tervezett forgatások sem kezdődtek el 2021 januárjában, sőt, azt azóta többször is eltolták – köszönhetően a koronavírus-járványnak, valamint a stábtagok terhességének, illetve családi tragédiáinak.

Corbet korábban arról beszélt, hogy a forgatókönyv a saját családtörténetéből is sokat merít, a producer, Andrew Lauren pedig hozzátette: a végeredmény az amerikai társadalom és a politikai párbeszéd szempontjából is releváns lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik