Kultúra

25 évesen meghalt a K-pop énekes Moonbin

Jung Yeon-je / AFP
Jung Yeon-je / AFP

Holtan találták szöuli lakásában az Astro nevű K-pop együttes tagját, Moonbint. A huszonöt éves férfi halálát az Astro kiadója, a Fantiago jelentette be. A dél-koreai média szerint a rendőrség úgy véli, Moonbin önkezével vetett véget életének, de a halál pontos okát vizsgálják. A kiadó azt kéri, az emberek tartózkodjanak a spekulációktól és a rosszindulatú megjegyzésektől, hogy a család békében gyászolhasson.

Moonbin modellként és színészként dolgozott, mielőtt 2016-ban, tizennyolc évesen az Astro tagja lett. 2020 óta a zenekar egy másik tagjával, Sanhával duóként léptek fel, jelenleg is épp egy világ körüli turnéjuk van folyamatban, legutóbb április 8-án léptek fel Bangkokban, következő koncertjük e hét szombaton lett volna Makaón. Az elhunyt Moonbin testvére, Moon Sua is K-pop énekes, a Billlie nevű lányegyüttes tagja. Ők ketten többször nyilatkoztak arról, mennyire fontosak egymásnak.

A huszonöt éves férfi halálával a tragikusan fiatalon elhunyt dél-koreai hírességek hosszú sora bővült tovább: 2017-ben halt meg a SHINee fiúzenekar frontembere, Jonghyun, 2018-ban a 100% nevű fiúegyüttes tagját, Minwoot találták holtan otthonában, az énekes-színésznő Goo Hara 2019-ben halt meg, ugyanabban az évben követte közeli barátnője, az énekesnő Sulli, aki online zaklatás miatt lett öngyilkos. Dél-Korea a fejlett országok között az élen áll a fiatal, húszas éveikben járó öngyilkosok számában, sokan az ország társadalmának különösen kompetitív jellegét sejtik az okok között.

Moonbin a Fantiago kiadó gyakornoki programjába még gyerekként csatlakozott, onnan egyenes út vezette az Astróhoz. Őt tartották a zenekar legjobb táncosának. A zenekar rajongói Dél-Korea változatos pontjain állítottak emléket az elhunyt férfinek, lila és ezüst lufikkal díszítve azokat, utalva az énekes utolsó fellépésén használt színekre. Moonbin az utolsó koncertje után arról beszélt rajongóinak a közösségi médiában, hogy nehéz időszakon megy keresztül, és elnézést kért, ha esetleg ez nyomot hagy színpadi teljesítményén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik