Kultúra

Az ’56 után meggyilkolt Brenner János atyáról mutat be sorozatot a HírTV

HírTV
HírTV

Legyetek szeretettel címmel történelmi sorozat indul a HírTV-n Brenner János atyáról. Az április 24-én este 20:10-kor induló nyolcrészes sorozat az atya életét, tanításait, illetve halálát mutatja be. Az 1957-ben a kommunista rendszer által brutálisan meggyilkolt papot 2018-ban boldoggá avatták.

A vértanúhalált halt Brenner az 1956-os forradalom utáni egyházüldözés mártírja volt, az akkori államhatalom ugyanis rossz szemmel nézte, hogy felkarolta a fiatalokat. Az alkotók ígérete szerint a sorozat a főszál mellett bepillantást enged majd a kommunista hatalom restaurációjába, az ’56-os forradalom utáni megtorlásokba, valamint a mindennapi életbe. Az atya megölésének körülményei máig nem tisztázottak, a sorozat arra is vállalkozik, hogy kiderítse halálának körülményeit.

A film egy fiatal blogger, Darvasi Áron szemszögéből mutatja be az eseményeket, aki az atya szülőhelyére, Rábakethelyre utazik, ahol kutatómunkát végez és feltárja a történetét. Az események központi helyszíne Szentgotthárd és környéke, ami a szereplőválogatásban is meghatározó szerepet játszott. Az író, rendező Szilágyi Andor tudatosan választott a tájegységhez tartozó szereplőket. A színészek nagy része szombathelyi és zalaegerszegi színházakból érkezett, de feltűnik Szamosi Zsófia, Csőre Gábor vagy Lőte Attila is, a főszerepet pedig Jámbor Nándor alakítja, aki a családtagok szerint megszólalásig hasonlít Brenner atyára.

A sorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre, forgatása 2022-ben februártól májusig tartott. Az április 24-i nyitóepizód után hétköznap esténként érkeznek majd az új részek. Trailer is érkezett a sorozathoz, íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik