Kultúra

Levették a Broadway műsoráról a leghosszabb ideje futó darabot, Az operaház fantomját

DIA DIPASUPIL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
DIA DIPASUPIL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Harmincöt éve folyamatosan játszották Andrew Lloyd Webber ikonikus musicaljét.

Harmincöt év után levették a Broadway műsoráról Az operaház fantomját vasárnap, az utolsó előadás közönsége álló tapsviharral búcsúztatta Andrew Lloyd Webber musicaljét. Ez volt a 13 981. előadás a Majestic Színházban, és Az éj zenéje reprízével zárult, amelyet jelenlegi és korábbi szereplők – köztük a Christine Daaé szerepét eredetileg játszó Sarah Brightman –, valamint utcai ruhás stábtagok adtak elő. A Broadway történetének leghosszabb ideig futó darabját szerző Webber az utolsó előadást fiának, Nicknek ajánlotta, aki hosszas betegeskedés után a múlt hónapban halt meg gyomorrákban és tüdőgyulladásban. Nick 43 éves volt.

 Cameron Mackintosh producer reményét fejezte ki, hogy sok más nagy musicalhez hasonlóan előbb-utóbb Az operaház fantomja is visszatér a színpadra a Broadway-n. Szerinte mindez „csak idő kérdése”.

A darab 1988. január 26-i bemutatója óta állandó része volt a Broadway repertoárjának, átvészelve recessziót, háborút, terrorizmust és kulturális változásokat. Ugyanakkor a koronavírus-világjárvány során kiderült, hogy hatalmas szereplőgárdája, zenekara és kidolgozott díszletei, kosztümjei miatt túl költséges műsoron tartani.

A Gaston Leroux azonos című regényén alapuló musical egy torzszülött zseni történetét meséli el, aki a párizsi Operaházban él, és beleszeret az ártatlan fiatal tehetségbe, Christine Daaébe. A musicalben olyan számok jelennek meg, mint a híres Maszkabál, az Angyali hang és a Csak ennyit kérek én.

Az utolsó előadásban Emilie Kouatchou játszotta Christine szerepét, míg a bakteriális fertőzéssel küzdő Ben Crawford helyett Laird Mackintosh bújt a Fantom bőrébe. Kouatchou volt az első fekete nő, aki eljátszhatta Christine szerepét New Yorkban. Az este folyamán levetítettek egy videót azokról a színészekről, akik az elmúlt harmincöt évben megfordultak a főszerepekben. A teremben hemzsegtek az egykori Christine-ek, Raoulok és Fantomok. A darab végén arany és ezüst konfettizápor hullott a színpadra a musical hírhedt csillárjából. Az első produkciót 1986-ban mutatták be Londonban, és azóta 183 városban több mint 70 ezerszer adták elő. A musicalt 17 nyelvre fordították le, és több mint 145 millióan látták, csak a Broadway-n több mint 1,3 milliárd dolláros bevételt hozott. Az operaház fantomjának eredetileg februárra tervezett záró előadását április közepére tolták, miután a hatalmas érdeklődés miatt a heti bevétel összege meghaladta a hárommillió dollárt. A Broadway leghosszabb ideje futó műsora címet most a Chicago vette át, amelyet 1996-ban mutattak be először.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik