Kultúra

Pert nyert az SZFE Hallgatói Önkormányzata az egyetemet fenntartó alapítvánnyal szemben

Mohos Márton / 24hu
Mohos Márton / 24hu
A bíróság szerint a Színház- és Filmművészetért Alapítványnak kötelessége lett volna egyeztetni a Hallgatói Önkormányzattal, mielőtt 2020 novemberében felfüggesztette az oktatást és bezáratta az egyetemet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata (SZFE HÖK) szerint precedenst teremthet az a döntés, melyben a Fővárosi Törvényszék kimondta: a Színház- és Filmművészeti Egyetemet működtető Színház- és Filmművészetért Alapítvány jogsértést követett el, amikor 2020. november 6-án és november 27-én felfüggesztette az oktatást és bezáratta az egyetemet – írja az SZFE HÖK közleménye alapján a Színház online.

A bíróság kimondta: az alapítvány megsértette a HÖK felsőoktatási törvény által garantált véleményezési jogát, amikor egyeztetés nélkül döntött az oktatás felfüggesztéséről, illetve az egyetem bezárásáról. A bíróság szerint ezt a jogot „minden esetben a döntés meghozatala előtt kell biztosítani, függetlenül attól, hogy a vélemény a döntéshozókat köti-e” illetve „a véleménynyilvánítási jog mellőzése miatt a határozatok és a tájékoztató döntések lényeges jogszabálysértéssel kiadott döntések voltak meghozatalaik időpontjában”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik