Kultúra

Meghalt Anne Perry krimiíró, akinek tinédzserkori gyilkosságából Oscar-díjas film készült

Ulf Andersen/Getty Images
Ulf Andersen/Getty Images

Hétfőn, Los Angelesben lévő otthonában meghalt Anne Perry brit származású krimiíró. Nyolcvanhárom éves volt – közölte szerdán a nő ügynöke.

Kiadójának méltatása szerint Anne Perry

lojális, szerető barát volt, aki életét annak szentelte, hogy felhívja a figyelmét a társadalmi igazságtalanságokra. Számos olvasóját megérintette az az empátia, amellyel a lehetetlen helyzetbe, életük nehéz szakaszába került embereket támogatta.

A Juliet Hulmetként Londonban, a brit hidrogénbomba-projekt egyik atyja, a fizikus Henry Rainsford Hulme lányaként született Perry tízévesen, tuberkolózisát gyógyítandó érkezett Új-Zélandra, ahol hamarosan a figyelem középpontjába került, 1954-ben barátnőjével, Pauline Parkerrel együtt ugyanis

egy téglával agyonverték annak anyját.

A két lányt koruk miatt nem ítélhették halálra, így börtönbe kerültek. Perry öt év után szabadult, majd visszatért Londonba, ahol nevet változtatott, és rövidesen írói pályára lépett.

Első regénye, a The Cater Street Hangman 1979-ben jelent meg, főhőse, a viktoriánus rendőr Thomas Pitt pedig később egy sor krimijének vált a főszereplőjévé. A magándetektív William Monk eseteivel további hírnevet szerző nő regényei gyakran kerültek fel a New York Times bestsellerlistájára, múltját azonban ekkor már kevesen ismerték.

A két lány története nyomán Peter Jackson 1994-ben Mennyei teremtmények címmel forgatott pszichológiai drámát, amiben Kate Winslet és Melanie Lynskey játszották a főszerepet. A filmet forgatókönyvéért Oscar-díjjal ismerték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik