Kultúra

Tizenhárom nő vádolja szexuális zaklatással Gérard Depardieu-t

JENS KALAENE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
JENS KALAENE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Gérard Depardieu zaklatási ügye súlyosabb lehet, mint ahogy arról eddig hírt adtak: a Médiapart nevű francia oknyomozói portál most közzétett jelentése szerint a színész 2004 és 2022 között tizenhárom nővel szemben tanúsított „szexuális szempontból helytelen viselkedést” – idézi a beszámolót a Deadline.

A jelentés szerint az incidensek 2004 és 2022 között történtek jellemzően sorozatok vagy filmek forgatásain. A kérdéses produkciók közt van a 2015-ös Big House, a Dumas című életrajzi film és a Marseille című Netflix-sorozat is. A név nélkül valló nők mind arról számoltak be, hogy a színész a forgatásokon nem megfelelő módon közeledett feléjük.

A különféle beszámolókban ugyanazok a történések ismétlődtek jellemzően színésznőkkel, sminkesekkel és egyéb stábtagokkal. Mind ugyanarról számoltak be: a színész a fenekükre, a lábuk közé, a combjukra vagy a hasukra helyezte a kezét, obszcén szexuális ajánlatokkal bombázta őket gyakran nyögésekkel nyomatékosítva szándékait

– áll a jelentésben. Azt is hozzáteszi, hogy az ilyen helyzetekben a leggyakoribb reakció a stáb részéről a nevetés volt, amihez hozzátették: „Ó, oké, ilyen ez a Gérard!” Ezzel egyúttal arra is konklúzióként mutat rá a riport, hogy a francia filmipar hogyan hunyt szemet évtizedeken át Depardieu kifogásolt viselkedése fölött, amelynek köszönhetően zavartalanul, következmények nélkül zaklathatott nőket a színész. A jelentés szerint a produkciókon dolgozó stábtagok – elsősorban producereket és rendezőket kérdeztek – tagadták, hogy bármilyen szexuális visszaélésről lett volna fogalmuk.

Az oknyomozói anyag szerint a zaklatásokról annak idején egy nő sem mert szólni, és ennek megvolt az oka:

Van egy másik visszatérő elem is a történetekben: az asszimetria a két fél között. Az egyik oldalon ott van egy jellemzően fiatal, bizonytalan, a karrierje elején álló nő, a másik oldalon egy világhírű színész, akinek gyakran a puszta jelenléte elég ahhoz, hogy pénzt hozzon a filmnek.

A színészt képviselő ügyvédi iroda reagált a közzétett információkra: a színész mindent tagad, és azt is hozzátették, hogy a vélt incidensek egy része nem tényeken, hanem rendkívül szubjektív értékeléseken és erkölcsi ítéleteken alapulnak.

A jelentés szerint Charlotte Arnould nincs benne a tizenháromban, a francia színésznő 2018-ban nyilvánosan vádolta meg Depardieut azzal, hogy a színész párizsi otthonában 2018 nyarán kétszer is megerőszakolta az akkor 22 éves színésznőt. Az ügyet először vádemelés nélkül lezárták, ám a színésznő elérte, hogy újraindítsák az ügyet, amelyet követően végül megalapozottnak találták a gyanút. A színész szabadlábon védekezhet, az ügy hamarosan bíróság elé kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik