Kultúra

Bartók Béla közel százhúsz fonográfhengere kerül a Néprajzi Múzeumba

Néprajzi Múzeum
Néprajzi Múzeum
A betegség, illetve a háború miatt lerövidített észak-afrikai út felvételei rövidesen a múzeum honlapján lesznek meghallgathatók.

Bartók Béla jogutódja, Vásárhelyi Gábor száztizennyolc fonográfhengert adományoz letétként a Néprajzi Múzeumnak, ami a zeneszerzőként, zongoraművészként, illetve népzene-kutatóként egyaránt jelentős művész észak-afrikai gyűjtőútján készült. Az intézmény ezeket rövidesen digitalizálja, majd elérhetővé teszi – derült ki a múzeum az MTI rendszerében megjelentetett közleményéből.

A Néprajzi Múzeum hazánkban a legnagyobb, közel 4700 darabot számláló fonográfhenger gyűjteményébe a legtöbb darab Bartók gyűjtései révén került: eddig több mint ezerhétszáz, jórészt 1906-1918 közt született viaszhenger kapcsolódott a gyűjtéseihez, az adományozásnak köszönhetően pedig most ezek száma emelkedik majd.

Bartók 1913 nyarán indult észak-afrikai gyűjtőútjára, amin az arab népzenét tanulmányozta. Utazását előbb betegsége miatt kellett megszakítani, majd kitört az első világháború, ami rövidesen megakadályozta a munka folytatását. Az elkészült felvételek közül szerencsére mind túlélte az elmúlt száztíz évet, és ez a jövőben sem változik majd, hiszen a Néprajzi a Városliget szélén álló új épületének speciális, klimatizált raktára biztonságos helyet jelent majd az érzékeny daraboknak, sőt,

a digitalizálás, majd a zörejektől, illetve zajoktól való megtisztítás után a tartalmuk a múzeum honlapján is meghallgathatóak lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik