Kultúra

Könyv született a magyar labdarúgó-válogatott első gólszerzőjéről, Borbás Gáspárról

Libri, ill. Sík Endre / Fortepan
Libri, ill. Sík Endre / Fortepan
Borbás Barna, a mára elfeledett játékos dédunokája írta.

Százhúsz éve, 1903. április 5-én Borbás Gáspár (1884-1976) lőtte a magyar labdarúgó-válogatott első gólját – erre emlékezve most az eredeti helyszínen, a Millenáris Velodromban mutatták be a férfi életét bemutató kötetet, az Első gólt – írja az MTI.

A szerdai sajtóeseményt a szerző, Borbás Barna – a futballista dédunokája – elmondta: a kötet a magyar amatőrfutballnak és a labdarúgásnak azt az 1901 és 1916 közötti időszakát eleveníti fel, amelyből tulajdonképpen minden kinőtt.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője kijelentette: az MLSZ-nek kiemelt feladata a múlt ápolása, ezért is kötelessége emlékezni a magyar válogatott első góljára, amelynek szerzőjét kikerülhetetlen szereplőnek nevezte a sportág magyarországi történetében.

Borbás hozzátette: az emlékezetes gól 1903. április 5-én a régi Millenáris pályán született, ahol Budapest és Prága válogatottja – utóbbi a prágai német egyletek kombinált csapatát jelentette – játszotta,

a 16., illetve 78. percben született hazai góloknak köszönhetően pedig végül 2-1-es magyar győzelemmel zárult.

Borbás egyébként nem csak a magyar válogatott első gólszerzője, de az első doktori címmel rendelkező játékos is volt, sőt, visszaemlékezései szerint a Ferencvárosban is ő szerezte az első találatot.

Az Első gól második fele a sportkarrierje utáni időszakról szól, Borbás Gáspár ugyanis nem csak focista, de ügyvéd és fővárosi tiszti alügyész volt, Bajcsy-Zsilinszky Endre és mások mellett politikai háttérszereplővé vált, a vészkorszakban pedig okiratok hamisításával és menlevelek kiállításával tevékenyen részt vett az embermentésben –

neki köszönhető például a világhírű atomfizikus, Teller Ede családjának megmenekülése is.

Az eseményen Kertész Adrienne, Borbás Gáspár unokája is megjelent, akinek harminckét éves koráig volt módja személyesen találkozni a XX. századi magyar történelem mára elfeledett, de annál fontosabb alakjával, aki a nő visszaemlékezése szerint

szerény ember volt, és sosem dicsekedett a sikereivel, a számtalan méltatlan támadás miatt élete végére azonban megkeseredetté és visszahúzódóvá vált.

A kötet a Válasz Online Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Kiemelt képünkön az Első gól címlapja, illetve a Millenáris pályájának 1936-os arca látható.

 

Frissítünk!

Cikkünk első verziójában a szerzőt Borbás Benceként említettük, mivel az MTI hírében ez a név szerepelt. Ezt a Válasz Online jelzésére azóta Barnára javítottuk, a hibáért pedig elnézést kérünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik