Kultúra

Velencei pohártöredékek mellett egy aranygyűrű darabjai is előkerültek a várbeli Honvéd Főparancsnokság visszaépítésénél

Nemzeti Hauszmann Program / Facebook
Nemzeti Hauszmann Program / Facebook
Évszázadokkal ezelőtt hulladékként dobták ki őket, ma kincsnek számítanak.

Számos értékes leletet hoztak napvilágra az egykori Honvéd Főparancsnokság részleges helyreállítása során folyó ásatások – írja az MTI.

A középkori mélyedésekből most előkerült gazdag leletanyag a késő Árpád-kortól egészen Luxemburgi Zsigmond uralkodásáig terjedő időszakból származik – tájékoztatta a Várkapitányság a hírügynökséget, majd hozzátette:

a korban általános gyakorlat volt, hogy a Várhegyen lakók a sérült, feleslegessé vált tárgyaikat a pincék üregeibe, már nem használt tárolóvermekbe, vagy kiszáradt kutakba dobták, így a felhalmozódott hulladékból ma valódi kincsek kerülnek elő.

A szakemberek a feltárás során egy virág alakú, lapos bronzveretet is azonosítottak, amit egykor vékonyabb bőrre vagy erősebb textíliára erősítve viseltek, a közelében pedig egy ólomplomba is előkerült, ami egykor a felgöngyölt textil végén tanúsította a posztó származását és minőségét.

A királyi palota közelében élő családok gazdag, jól felszerelt háztartásairól tanúskodnak azok a középkori cseppes poharak és palackok töredékei, amelyek a XIV-XV. század során Velencében készültek. A feltárás során egy különleges, kutya formájú kiöntőrész-töredéket is felfedeztek, ami valószínűleg egy asztali használatra szánt folyadéktároló kerámiaedényről származik.

A régészek mindezek mellett épségben találtak rá három, XV. századi konyhai főzőedényre – ezek a kút vizéből való merítéskor, véletlenül merülhettek el, ahol az iszap jó állapotban konzerválta őket.

A leletegyüttes legérdékesebb darabja értékét tekintve messze túlmutat ezeken: felszínre került ugyanis egy XIV. századi aranygyűrű-töredék is, amit egykor hegyikristály díszíthetett.

A feltárást a Várkapitányság megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum felkérésére a Budapesti Történeti Múzeum régészei végezték el.

A Honvéd Főparancsnokság torzójának bővítésével születő új épület csak részben hasonlít majd a Kallina Mór tervei szerint 1895-1896-ban született elődre. A látványtervei itt láthatók:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik