Kultúra

Bezáratja az Amazon a magyarok körében is népszerű könyves webáruházat

DANIEL ROLAND / AFP
DANIEL ROLAND / AFP
A Book Depository az ingyenes szállítással és széles kínálatával a magyar olvasókat is megnyerte magának.

Április végével megszűnik a Book Depository nevű online webáruház, az Amazon a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva szünteti meg a magyarok körében is népszerű brit webshopot – írja a Guardian. 

A Book Depositoryt egy egykori Amazon alkalmazott alapította társával még 2004-ben azzal a nem titkolt céllal, hogy a könyveket is árusító cégóriás riválisa legyen. Mottójuk az volt, hogy a sokból keveset-elvet valósítsák meg a kevésből sok helyett, a bestsellerek helyett – amelyek ugyancsak helyet kaptak a kínálatukban – elsősorban a műfaji sokszínűségre építettek. A webshop világszerte népszerű volt elsősorban kínálatuk és a több mint 160 országra vonatkozó ingyenes szállítás miatt, az Amazon meg is látta a riválist a cégben, amelyet végül 2011-ben megvett. A tranzakció nagy visszhangot vert, sokak szerint az amerikai cég jelenléte egyre fojtogatóbbá vált a brit piacon.

A webshop partnereivel nemrég emailben közölték, hogy a hónap végén lehúzza a rolót a Book Depository, április 26-án lehet utoljára rendelést leadni a honlapon. A döntést hivatalosan nem indokolták, ám egybevág azzal, amiről az Amazon blogján egy januári bejegyzésben Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója írt. Ott azt kommunikálták, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt több ágazatban is – köztük a könyviparban – bezárásokra és elbocsátásokra lehet számítani, közel 18 ezer munkahelyet szüntetnének meg.  Azt nem közölték, hogy a Book Depository felszámolásával hány ember veszíti el a munkáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik