Kultúra

Meghalt Keith Reid, a Procol Harum dalszövegírója

Photo By Gijsbert Hanekroot / Redferns / Getty Images
Photo By Gijsbert Hanekroot / Redferns / Getty Images

Keith Reid, a brit Procol Harum együttes szövegírója és a Whiter Shade of Pale című ikonikus 1960-as évekbeli sláger társszerzője március 23-án halt meg rákbetegség után – olvasható a zenekar honlapján. 76 éves volt.

Reid a Procol Harummal – a névadó 1967-es debütáló albumától a 2003-ban megjelent utolsóig – szokatlan szófordulatai és a klasszikus irodalomból származó hatásai révén aratott sikert olyan dalokban, mint az A Salty Dog, a Conquistador és a leghíresebb A Whiter Shade of Pale, egy szokatlanul hosszú és valószínűtlen sláger, amely a történelem egyik legsikeresebb kereskedelmi dalává vált.

A dal, amely Bach D-dúr 3. szvitjén alapult, gyászos orgonahanggal, szvinges jazzdobokkal, Gary Brooker énekes lélekkel teli, mégis érzelgős énekhangjával és Reid szürreális szövegével kiegészítve, az Egyesült Királyságban a kislemezlista élére került, az USA-ban pedig az 5. helyig jutott. 1967 nyarán, világszerte több mint hatmillió példányban kelt el, bekerült a Grammy Hall of Fame-be, és a Queen Bohemian Rhapsodyjával együtt a Legjobb brit popsláger 1952-1977 címet kapta a BRIT Awards-on Erzsébet királynő ezüstjubileuma alkalmából.

Keith Reid (a képen jobbról a második) holokauszt-túlélők gyerekeiként született 1946-ban Londonban, és úgy gondolta, családja múltja is indokolta a sötét szövegvilágát. Bár nem játszott semmilyen hangszeren, Reid a Procol Harum tagja volt, és részt vett a feloszlást követő újraegyesülésekben is. A nyolcvanas években menedzsmentcéget alapított, és New Yorkba költözött, illetve színdarabokon dolgozott, írja a Variety.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik