Kultúra

Médiatanács: A ValóVilág két adása is sértette az emberi méltóságot

RTL
RTL

Az NMHH tájékoztatása szerint a Médiatanács állampolgári bejelentés alapján és hivatalból is vizsgálta a ValóVilág 11. évadát, és több jogsértést is talált, írja a Blikk.

A ValóVilág február 14-én és 16-án sugárzott összefoglalói kapcsán a magyar szabályok szerint további törvénysértések történtek: az emberi méltóság, a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése valósult meg a műsorszámokban. Emellett az élőben közvetített online tartalomban is előfordult jogsértés: a médiaszolgáltató által alkalmazott reality műfaj eszközei és képi hatásai sértik az emberi méltóságot.

A Médiatanács ezért értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült újabb jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Foglalkozott a testület a Netflix egyik műsorával is: A búvárklub című sorozat 7. epizódja (Mary Celeste) a szolgáltató online felületein 7+-os besorolással érhető el, de a hatóság szerint 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással kellene elérhetővé tenni, továbbá a korhatári minősítést a műsorkínálatot tartalmazó felületen jól látható módon kellene megjeleníteni.

A Super TV2 műsorában a Támadás a Fehér Ház ellen 2. – London ostroma című műsorral kapcsolatban érkezett bejelentés, mert a médiaszolgálató tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (III.) korhatári kategóriába sorolta azt. A Médiatanács megállapította: a filmet a témaválasztás, az abban található erőszak és trágárság miatt a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni és 21 óra és 05 óra között vetíteni.

A Médiatanács értesítette az illetékes joghatóságokat, és kérte a szükséges intézkedések megtételét. Továbbá a testület 150 ezer forintra büntette a Szombathelyi TV-t, mert a műsorszámba ágyazva reklámértékű információkat tett közzé úgy, hogy a nézők nem a szerkesztett tartalomtól elkülönített reklám útján találkoztak a kifogásolt tartalommal. A Médiatanács a fentiek miatt 150 ezer forintos bírságot rótt a szolgáltatóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik