Kultúra

Országos felháborodást keltett egy spanyol színésznő, aki Miamiban fogadott béranyát

Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto / AFP

Ana Obregón spanyol színésznő támadások kereszttüzébe került, miután elárulta, hogy 68 évesen, az Egyesült Államokban béranyaság útján kislányt szült. Obregón leginkább sorozatszerepeiről ismert a spanyol nézők számára, főleg szitkomokban foglalkoztatják. Obregón egyetlen gyermeke 2020-ban, 27 éves korában rákban halt meg, és a színésznő azóta arról beszélt, hogy nehezen tudott továbblépni az életében, főleg, hogy azóta a szüleit is elveszítette.

Spanyolország betiltotta a béranyaság minden formáját, azaz amikor egy nő vállalja, hogy valaki más nevében pénzért kihord és világra hoz egy gyermeket. Obregón lépése ezért vitát váltott ki a spanyol közösségi médiában, és a spanyol baloldali kormány néhány minisztere felháborodott a lépésen.

Egy miniszter szerint a lépés „a nők elleni erőszak egy formája”, és hozzátette, hogy „egyértelműen a szegénységgel kapcsolatos előítéletek” vannak azokkal a nőkkel szemben, akik béranyává válnak, mert szükségük van a pénzre, de több más kormánytag is elítélte a színésznőt.

Spanyolország szocialista vezetésű koalíciós kormánya csaknem öt éve került hatalomra, és a nők jogait az egyik legfontosabb politikai területévé tette. Az év elején szigorúbb korlátozásokat vezetett be a béranyaságra vonatkozóan, és betiltotta a béranyasági ügynökségek reklámozását. A béranyaságot a nők elleni erőszak egyik formájaként határozták meg, ugyanígy minősít minden „reproduktív kizsákmányolást”, a kényszerített terhességet és a kényszerített abortuszt, a kényszerített sterilizációt vagy a kényszerített fogamzásgátlást, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik