Kultúra

Meghalt egy ló A Gyűrűk Ura-sorozat forgatásán

Épp csatajelenetre készítették fel az állatokat, amikor összeesett. A PETA szerint ideje lenne felhagyni az állatok kizsákmányolásával.

Már egy ideje forgatják A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi második évadját – Új-Zéland helyett az Egyesült Királyságban –, és a munkálatok során múlt héten életét vesztette egy ló – írja a Deadline. Az Amazon Studios mély szomorúságát fejezte ki egy közleményben, amelyben megerősítik a hírt, és azt is, hogy az eset március 21. reggelén történt. Ekkor még nem kezdték meg az aznapi forgatást, hanem egy csatajelenethez készítették fel épp az állatokat. A közlemény szerint jelen volt állatorvos, és az American Humane Association nevű állatjogi szervezet képviselője is.

A ló mintegy húsz társával együtt vett részt a gyakorlaton, amikor összeesett, a vizsgálatok szívelégtelenséget állapítottak meg nála. Az állatokat a The Devil’s Horsemen nevű cég biztostotta, amely olyan produkciókon dolgozott már, mint a Wonder Woman, a Korona, illetve A trónok harca. Ez az első ismert ló-haláleset a cég ötvenéves történetében.

Bár egyre ritkábban, de továbbra is halnak állatok a forgatásokon. Tavaly Az aranykor című HBO-sorozat felvétele közben esett össze egy ló, a lóversenyek világáról szóló Befutó című sorozat forgatásán pedig legalább három ló halt meg, és tucatnyi állat sérült meg A hobbit munkálatai alatt is. Az ilyen esetek nyomán újra és újra fellángol a vita arról, hogy szabad-e állatokat használni a forgatásokon.

A PETA állatvédő szervezet álláspontja szerint egyértelműen nem a válasz. A mostani ügyre reagáló közleményükben is azt hangsúlyozzák, hogy ideje lenne felhagyni az állatok kizsákmányolásával, hiszen már már lehetne CGI, vagy egyéb humánus megoldásokkal is pótolni az állatok jelenlétét, és akkor nem történnének hasonló szomorú esetek, mint A hatalom gyűrűi forgatásán.

Ha nem tudják elkerülni, hogy kizsákmányolják az állatokat a művészet érdekében, akkor más médiumot kellene választaniuk, mert senki sem akar egy tévés spinoffot látni, amelynek a kínzás a témája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik