Kultúra

Popzenei egyetemet alapítanának Budapesten Demeter Szilárdék

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Máris komoly tervek merültek fel a kedden megalakuló Petőfi Zenei Tanács első ülésén, többek közt egy popzeneoktatási intézmény megalapítását is kilátásba helyezték – mesélt a tervekről Németh Alajos, a Bikini basszusgitárosa és a tanács tagja a Magyar Narancsnak.

A zenész szerint a kétórás megbeszélésen a Petőfi Zenei Tanácsot életre hívó Demeter Szilárd előbb vázolta „a kulturális közeg minőségelvű fejlesztésének” irányelveit, majd „kész tényekkel teli csomagot” ismertetett. Szóba került többek közt a művelődési házak újragondolása, de a Hajógyár nevű online platformot, a Petőfi TV-t és a Petőfi Rádiót érintő változásokról is beszélt. Emellett egy olyan iskola létrehozása is felmerült, amely kinevelhetné a popzenészek következő generációját.

Olyan ötlet is van, hogy szeretnének csinálni jövőre egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát. A tervek szerint a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd ez az egyetem, ami Póka Egon névre hallgat

– mesélte a lapnak Németh, aki hozzátette, hogy egy akkreditált felsőoktatási intézmény a cél.

A Petőfi Zenei Tanács kedden alakult meg azzal a céllal, hogy jobbá tegyék a magyar popkultúrát. A tíztagú testületben olyan előadók vannak, mint Ákos, Müller Péter Sziámi vagy Nagy Feró, nő azonban nincsen köztük. Demeter lapunknak elmondta, hogy nem volt releváns tényező a kiválasztási folyamatban a nem. Németh az ezt firtató kérdésre azt válaszolta az idézett lapnak, hogy még ha kívülről nem is látszik, sok nő dolgozik a projekten. „Szilárd udvartartása nagyrészt nőkből áll, és akik ezt a programot összehozták, azok között is sok nő van, ahogy például a Hajógyár projekt is női találmány. Vannak ott tehát nők bőven, csak nem a tanácsban ülnek, hanem az előkészítő bizottságokban“ – nyilatkozta a zenész.

Kapcsolódó
„Fiatalok a csatába, öregek a tanácsba” – Demeter Szilárdot kérdeztük, miért nincsenek 40 alattiak és nők a Petőfi Zenei Tanácsban
A Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója nem hisz a kvótákban, de szerinte amúgy is „bárki tarthatná magát nőnek” a héten alakult Petőfi Zenei Tanács férfitagjai közül. Gyorsinterjú Demeter Szilárddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik