Kultúra

Titokban fotózták a darab meztelen főszereplőjét, telefontilalmat vezethet be a londoni West End

WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP
WIktor Szymanowicz / NurPhoto / AFP
A fotók rövid időn belül Twitteren és egy bulvárlapban kötöttek ki, a szakma mélységesen felháborodott.

Komoly botrány alakult ki a londoni színházi berkekben azt követően, hogy egy néző a darab közben titokban lefotózta a színpadon anyaszült meztelenül szereplő James Nortont, majd a képek terjedni kezdtek Twitteren, végül a Daily Mailen kötöttek ki. A színházi szakma több tagja felháborodását fejezte ki az eset kapcsán, többen radikális lépéseket sürgetnek, amilyen például a telefonok leadása és elzárása a darab előtt. Az ügyről a Guardian számolt be.

A Kisasszonyok, az Örökbeadás és a Vidám vidék BAFTA-jelölt sztárja március 25-től játssza a londoni színháznegyed három színházában is A Little Life című előadást. A Hanya Yanagihara regénye alapján készített színpadi adaptációban egy ideig teljesen meztelenül látható, a a premier előtti bemutatón ezeket a pillanatokat örökítette meg egy látogató annak ellenére, hogy a darab előtt matricákat osztottak a telefonkamerák leragasztására, és külön felhívták a figyelmet arra, hogy tilos képeket készíteni. Ennek ellenére valaki mégis szorgalmasan fotózta a meztelen sztárt, hamarosan pedig a Daily Mail a képekkel illusztrálva hirdette, hogy Norton meztelenül szerepel. Az a lap, amely két héttel korábban szintén megírta a színész nyilatozatát arról, hogy mennyire kiszolgáltatottnak érzi magát a jelenet miatt. Nagyon úgy fest, hogy jogi útra terelődött az ügy, a bulvárlap ugyanis azóta levette a cikket.

Az üggyel kapcsolatban sokan felháborodásuknak adtak hangot, a szakma több ismertebb képviselője is arról írt, hogy a minden határon túllövő eset a szigorodó szabályok katalizátora lehet.

Nagyon meg lennék lepve, ha ez az incidens nem hozná magával azt, hogy bevett szokássá váljon a telefonok elzárása az olyan darabok előtt, amelyben híres színészek vagy zenei betétdalok vannak, amelyeket a nézők gyakran videóznak

– írta a Twitteren Alistair Smith, a Stage című szaklap szerkesztője.

Kirsty Sedgman, a nézői viselkedést tanulmányozó díjnyertes kutató szerint az eset „teljes mértékben megsérti a nézők és az előadók közti láthatatlan szerződést”, ráadásul erkölcstelen is, ha másról a beleegyezése nélkül meztelen képeket osztanak meg. A szakértő szintén úgy látja, hogy a színházak lépni fognak ezügyben:

Könnyen előfordulhat, hogy ez az az incidens annyira megdöbbenti a színházakat és a színészeket, hogy ezentúl kitiltják majd a telefonokat a darabokról, arra kötelezve a nézőket, hogy kis boxokba zárják el az eszközöket a darab idejére.

A londoni színházakban évek óta probléma, hogy jellemzően a nagyobb sztárok előadásai során a nézők videóznak és képeket készítenek a tiltás ellenére. Benedict Cumberbatch például 2015-ben a Hamlet premierje után ki is ment a nézőkhöz, és megkérte őket arra, hogy terjesszék szavait a közösségi oldalakon: ne videózzák a színészeket, mert egyrészt a kamera nagyon gyakran elvakítja és kizökkenti őket, másrészt nagy tiszteletlenség ez a művészek munkájával szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik